Alles wat je wilde weten over DAB+

DAB+ (voorheen DAB) werd ontwikkeld in Zwitserland en is sinds 1993 een Europees systeem voor de distributie van digitale radiosignalen, om een oplossing te vinden voor de beperkingen van analoge FM (en AM, afgeschakeld in 2015).

De NPO zendt sinds 2004 uit via DAB en sinds 2014 uit via DAB+.

DAB+ kenmerkt zich door een zogeheten multiplexsignaal dat in een ontvanger (radio) wordt uitgesplitst naar meerdere kanalen: Zo vallen alle NPO radiozenders onder signaal 12C, welke bij de instelling van je radio wordt uitgesplitst naar kanalen, net als bij televisie.

Het afstellen naar een frequentie zoals bij FM is dus niet aan de orde.

Bron: wikipedia/digitalradio.nl/dabmonitor.nl


Hoe ziet het netwerk van DAB+ er uit in Nederland?

Sinds september 2023 is het DAB+ netwerk van de NPO in Nederland in samenwerking met Broadcast Partners uitgebreid van 46 naar 61 zendpunten: Er zijn DAB+ uitzendpunten aan bestaande antennes/zendmasten gekoppeld. Hierdoor is de dekking vergroot in Nederland, al is er in bepaalde regio's nog geen optimale ontvangst.


Waarom kan ik NPO Radio 5 niet in het buitenland via DAB+ luisteren?

Anders dan satelliet- of internet-radio is DAB+ land-gebaseerd en werkt DAB+ alleen binnen het zendbereik. Dat geldt ook voor buitenlandse DAB+ kanalen in Nederland. Als je een digitale DAB+ radio met bluetooth en/of internet-ontvanger hebt, dan kun je wel naar Nederlandse radiostations luisteren via IP (via bluetooth dient u dan uw apparaat te koppelen met een IP-ontvanger).

Deze website en de NPO Radio 5 app of Luister apps bieden in het buitenland luistermogelijkheden. Denk hierbij wel aan het dataverbruik.

Lees meer over online luisteren


Kan DAB+ beïnvloed worden door het weer?

Ja, net als FM en AM in het verleden kan de ontvangst van DAB+ door atmosferische storingen worden verslechterd. Bijvoorbeeld bij mist, op warme dagen, of wanneer de dag begint met felle zon is (zware) storing of onderbrekende- of helemaal geen ontvangst mogelijk. Dit effect is gelukkig wel tijdelijk.


Wat veroorzaakt storingen in DAB+ ontvangst?

Het is lastig om precies te achterhalen waarom het signaal in jouw huis of auto hapert of wegvalt. Dit zijn de meest voorkomende redenen, die je kunt nalopen & aanpassen (wanneer mogelijk):

Het weer | Mist, hitte, zonne-activiteit zijn bekende mogelijke boosdoeners.

Obstakels | Hoge gebouwen, metalen constructies: Niet anders dan mobiele signaal laat een betonnen muur minder door dan een schutting of raam.

Concurrerende signalen | Bepaalde soorten goedkopere LED verlichting en zonnepanelen kunnen signalen, zoals bijvoorbeeld mobiele telefonie en DAB+ verstoren.

Vermoed je dat dit zo is? Probeer je toestel of antenne te verplaatsen en voer een nieuwe 'autoscan' op je radio uit.

Hulp nodig

Kom je er nog steeds niet uit? Vul dan onderstaand formulier zo compleet mogelijk in: