Fragment

Janny van der Heijden over de geschiedenis van het toetje

foto: Grand Dessert – De geschiedenis van het toetjefoto: Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje
  1. Fragmentenchevron right
  2. Janny van der Heijden over de geschiedenis van het toetje

Een mooi kerstuitje voor het hele gezin: de tentoonstelling 'Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje'', te zien in Kunstmuseum Den Haag. Janny van der Heijden is gastconservator van de tentoonstelling en is natuurlijk dé persoon als het om zoetigheid gaat. 

"In buitenlandse musea is er wel aandacht voor culinaire achtergrond, en in Nederland is dit niet het geval. We hebben allemaal een beetje een voorkeur voor zoet, daar zijn we mee geboren. Een mooie reden om deze tentoonstelling te starten!"

Er is genoeg te zien, van puddingvormen, serviezen en kunstwerpen. Een geschiedenis vol! Fruit en noten werd altijd ná een maaltijd geserveerd. Vanaf de 16e eeuw kwam een tafelcultuur, waarbij er werd afgesloten met iets bijzonders". 

En haar eigen favoriet? "Ik heb er een heleboel! Afhankelijk van het seizoen en wat er wordt gegeten. Ik heb onlangs een nieuwe ijsmachine aangeschaft om zelf ijs te maken, dit ga ik met Kerst ook maken". 

Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje: te zien in Kunstmuseum Den Haag t/m 6 april 2025.