Fragment

Liefde voor Muziek: Sting

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Sting

Sting, geboren als Gordon Matthew Thomas Sumner op 2 oktober 1951 in Wallsend, een voorstad van Newcastle upon Tyne, Engeland, is een Britse muzikant, singer-songwriter en acteur. Hij is vooral bekend als de leadzanger, bassist en belangrijkste songwriter van de rockband The Police, en later als soloartiest.

Sting groeide op in een arbeidersgezin. Zijn vader, Ernest Matthew Sumner, was een melkboer, en zijn moeder, Audrey Cowell, was kapster. Al op jonge leeftijd toonde hij interesse in muziek en leerde hij gitaar spelen. Hij studeerde af aan de Northern Counties College of Education, waar hij zich kwalificeerde als leraar. Voor hij zich volledig op zijn muziekcarrière richtte, werkte hij enige tijd als leraar.

In 1977 richtte Sting samen met Stewart Copeland en Andy Summers de band The Police op. De band werd al snel populair en bracht een aantal succesvolle albums uit, zoals "Outlandos d'Amour" (1978), "Reggatta de Blanc" (1979), "Zenyatta Mondatta" (1980), "Ghost in the Machine" (1981), en "Synchronicity" (1983). Bekende hits van The Police zijn onder andere "Roxanne", "Message in a Bottle", "Every Little Thing She Does Is Magic", en "Every Breath You Take". The Police won meerdere Grammy Awards en werd een van de bestverkopende bands van hun tijd.

In 1985 bracht Sting zijn eerste soloalbum uit, "The Dream of the Blue Turtles", dat een groot succes werd. Het album bevatte hits zoals "If You Love Somebody Set Them Free" en "Fortress Around Your Heart". Zijn muziekcarrière kenmerkt zich door een mix van rock, jazz, reggae, klassiek en wereldmuziek. Andere succesvolle soloalbums zijn onder meer "…Nothing Like the Sun" (1987), "Ten Summoner's Tales" (1993), "Brand New Day" (1999), en "Sacred Love" (2003).

Sting heeft talloze hits als soloartiest, waaronder "Englishman in New York", "Fragile", "Fields of Gold", en "Desert Rose". Hij heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder Grammy Awards, Brit Awards, en een Golden Globe. Daarnaast werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame als lid van The Police en ontving hij een Kennedy Center Honor.