Fragment

Country Roads: Tammy Wynette

foto: anpfoto: anp
  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Tammy Wynette

Tammy Wynette, geboren als Virginia Wynette Pugh op 5 mei 1942 in Itawamba County, Mississippi, was een Amerikaanse countryzangeres en songwriter. Ze staat bekend als de "First Lady of Country Music" en heeft talloze hits gehad, waarvan "Stand by Your Man" de bekendste is.

Tammy Wynette werd geboren in een gezin van arme katoenboeren. Haar vader, William Hollice Pugh, overleed toen ze nog geen jaar oud was, en haar moeder, Mildred Faye Russell Pugh, moest hard werken om het gezin te onderhouden. Wynette groeide op bij haar grootouders en had al vroeg een passie voor muziek. Ze leerde zichzelf piano spelen en zong in de kerk.

Na haar middelbare school trouwde Wynette en kreeg ze drie dochters, maar haar huwelijk eindigde in een scheiding. Om voor haar kinderen te zorgen, werkte ze als kapster en zong ze 's avonds in clubs. In 1966 verhuisde ze naar Nashville, Tennessee, om een carrière in de muziek op te bouwen. Ze ontmoette producer Billy Sherrill, die haar inlijfde bij Epic Records. Hij veranderde haar naam in Tammy Wynette, geïnspireerd door de populaire film "Tammy and the Bachelor."

Haar eerste grote hit was "Apartment No. 9" in 1966, gevolgd door een reeks nummer 1-hits zoals "Your Good Girl's Gonna Go Bad", "D-I-V-O-R-C-E", en "Stand by Your Man". Dit laatste nummer, uitgebracht in 1968, werd haar grootste hit en was heel herkenbaar voor vrouwen over de hele wereld. Het nummer veroorzaakte controverse vanwege de suggestie dat vrouwen hun mannen moesten steunen ondanks hun fouten, maar het bleef een van de best verkochte countrysingles aller tijden.

Wynette's persoonlijke leven was tumultueus. Ze was vijf keer getrouwd, waaronder met countryzanger George Jones. Samen werden ze een van de meest geliefde koppels in de countrymuziek en brachten ze meerdere duetten uit, zoals "Golden Ring" en "We're Gonna Hold On". Hun huwelijk eindigde in een scheiding in 1975, maar ze bleven samenwerken en optreden.

Ondanks gezondheidsproblemen bleef Wynette optreden en opnemen. Ze had meer dan twintig nummer 1-hits en won talrijke prijzen, waaronder Grammy Awards en CMA Awards. In de jaren 90 had ze nog steeds succes met hits als "Justified and Ancient" met de KLF.

Tammy Wynette overleed op 6 april 1998 op 55-jarige leeftijd aan een bloedstolsel in haar longen.