Fragment

Liefde voor Muziek: Fats Domino

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Fats Domino

Antoine "Fats" Domino werd geboren op 26 februari 1928 in New Orleans, Louisiana. Hij groeide op in een muzikaal gezin als jongste van acht kinderen. Zijn vader was een violist en zijn oom, die hem zijn eerste piano gaf, speelde gitaar. Domino begon op jonge leeftijd met pianospelen en ontwikkelde al snel een unieke stijl die beïnvloed was door de traditionele jazz en blues van New Orleans.

In 1949 werd Domino ontdekt door de bandleider en producer Dave Bartholomew, met wie hij een lange en vruchtbare samenwerking aanging. Hun eerste opname, "The Fat Man", wordt vaak beschouwd als een van de eerste rock-'n-roll-platen. Het nummer was een groot succes en bereikte de top van de R&B-hitlijsten. Dit was het begin van Domino's opmars naar sterrendom.

In de jaren 50 en 60 produceerde Fats Domino een reeks hits die de pop- en R&B-hitlijsten domineerden. Enkele van zijn bekendste nummers zijn "Ain't That a Shame", "Blueberry Hill", "I'm Walkin'", "Blue Monday" en "Walking to New Orleans". Zijn warme stem, vloeiende pianospel en charmante persoonlijkheid maakten hem tot een van de populairste en meest geliefde artiesten van zijn tijd.

Fats Domino's muziekstijl werd gekenmerkt door zijn soepele, rollende pianospel, dat sterk beïnvloed was door de boogie-woogie en de blues. Domino speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de rock-'n-roll en inspireerde talloze artiesten die na hem kwamen, waaronder Elvis Presley, The Beatles en Jerry Lee Lewis.

Fats Domino leidde een relatief rustig en bescheiden privéleven, vooral gezien zijn enorme succes. Hij bleef zijn hele leven in New Orleans wonen en was trots op zijn Creoolse afkomst. Domino stond bekend om zijn liefde voor de eenvoudige dingen in het leven en zijn toewijding aan zijn gezin. Hij was getrouwd met Rosemary Hall, met wie hij acht kinderen had.

In de jaren 80 en 90 trok Domino zich grotendeels terug uit de schijnwerpers, hoewel hij af en toe nog optrad. In 2005 werd zijn huis in New Orleans zwaar beschadigd door orkaan Katrina, maar hij werd gered en geëvacueerd naar een veilige plek.

Fats Domino overleed op 24 oktober 2017 op 89-jarige leeftijd in Harvey, Louisiana.