Fragment

Country Roads: Hank Williams Jr.

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Hank Williams Jr.

Hank Williams Jr., geboren als Randall Hank Williams op 26 mei 1949 in Shreveport, Louisiana, is een Amerikaanse countryzanger, songwriter en muzikant. Hij is de zoon van countrymuzieklegende Hank Williams, wat hem al op jonge leeftijd in de schijnwerpers zette.

Hank Williams Jr. begon al op jonge leeftijd op te treden, vaak liedjes van zijn vader spelend. Hij werd door de muziekwereld gezien als de natuurlijke opvolger van zijn vader, maar dit bracht ook veel druk met zich mee. Op latere leeftijd begon hij zijn eigen muzikale stijl te ontwikkelen, die een mix werd van country, rock en blues. Hij werd sterk beïnvloed door artiesten als Johnny Cash en Jerry Lee Lewis, en zijn geluid werd veel rauwer en minder traditioneel dan dat van zijn vader.

In de jaren 70 en 80 groeide Hank Williams Jr. uit tot een van de meest succesvolle countryartiesten van zijn tijd. Zijn hits zoals "Family Tradition", "A Country Boy Can Survive" en "All My Rowdy Friends Are Coming Over Tonight" maakten hem beroemd. Zijn muziek werd gekenmerkt door thema's van onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en zijn liefde voor het plattelandsleven.

In 1975 overleefde Hank Jr. een bijna fatale bergklim in Montana, waarbij hij ernstig gewond raakte aan zijn gezicht. Hij moest een lange herstelperiode doorlopen en onderging meerdere operaties. Deze ervaring veranderde zijn leven en werd een keerpunt in zijn carrière. Zijn muziek werd persoonlijker en expressiever.

Hank Williams Jr. staat bekend om zijn unieke combinatie van traditionele countrymuziek met rock-‘n-roll en blues. Deze stijl staat bekend als "outlaw country", een genre dat in opkomst was in de jaren 70 en 80 en dat ook artiesten als Waylon Jennings en Willie Nelson omvatte. Hij heeft meer dan 50 studioalbums uitgebracht en verschillende onderscheidingen gewonnen, waaronder Grammy Awards en Country Music Association Awards.

Hank Williams Jr. heeft een bewogen persoonlijk leven gehad, met periodes van zowel succes als tegenslagen. Hij is de vader van Hank Williams III, die eveneens een bekende muzikant is, evenals zijn dochters Holly en Hilary Williams.