Sandra & Andres - Biografie
- Artiesten
- Sandra & Andres
Tienersterretje
Sandra wordt op 17 oktober 1950 geboren als Barbara Alexandra Reemer in een ziekenhuis in Bandoeng op het eiland Java. Haar ouders noemen haar Xandra, een naam die onder invloed van de kerk verplicht moet worden gewijzigd in Sandra als de familie eind jaren vijftig naar Nederland verhuist. Het gezin Reemer vestigt zich in Sint Michielsgestel. Op haar tiende verjaardag krijgt Sandra een door haar vader handgemaakte gitaar. Samen met haar broertje Frenk treedt ze op voor publiek en wint ze diverse talentenjachten. Wanneer Sandra elf jaar is, mag zij een singletje opnemen. 'Met Al Dì La (Net Als Wij)' scoort zij een bescheiden hitje. Sandra is opeens een tienersterretje. Meer hitjes volgen, die ook in Indonesië en Japan aanslaan.
Carrière
Andres wordt op 30 januari 1936 geboren als Andries Holten in de stad Tjimahi op West Java. Als hij veertien jaar is, vertrekt hij in z’n eentje naar Nederland. Dries wil namelijk carrière maken in de muziek en sluit zich als pianist en liedjesschrijver aan bij diverse dansorkesten. Een van die orkesten is De Nieuwe Vijf, waarmee hij overal in Nederland optreedt. Tijdens een optreden wordt Dries door talentenscout Rine Geveke van platenmaatschappij Phonogram voorgesteld aan de dan 16-jarige Sandra Reemer. Dries wordt meteen gepakt door het jeugdige enthousiasme van Sandra. Hij laat het orkest voor wat het is en vormt samen met haar het duo Sandra & Andres.
Eurovisie Songfestival
Hun eerste single 'Storybook Children' levert Sandra & Andres direct een grote hit op. Met dit van origine Amerikaanse liedje bereikt het duo in het voorjaar van 1968 een negende plaats in de Top 40. Sandra & Andres worden door een groot publiek omarmd, wat resulteert in hits als 'Let Us Pray Together', 'Love Is All Around', 'Those Words' en 'Que Je t’Aime'. In 1972 worden Sandra & Andres namens Nederland uitgezonden naar het Eurovisie Songfestival. In het Schotse Edinburgh eindigen zij met 'Als Het Om De Liefde Gaat' op een vierde plaats. Het vrolijke liedje wordt een grote hit in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en diverse andere Europese landen.
Presentatrice
Ondanks het succes besluit Andres in 1975 de samenwerking met Sandra te beëindigen. Hij gaat verder met zangeres Rosy Pereira. Sandra start een solocarrière. In 1976 neemt Sandra voor de tweede keer deel aan het Eurovisie Songfestival, waar zij met het liedje 'The Party Is Over' een verdienstelijke negende plaats behaalt. Drie jaar later mag Sandra het voor een derde keer proberen op het Eurovisie Songfestival. Onder haar eigen naam Xandra en voorzien van een nieuwe ‘look’ eindigt zij met het liedje Colorado op een twaalfde plaats. In de jaren tachtig en negentig maakt Sandra furore als tv-presentatrice. Ze is te zien in programma’s als de Show Van De Maand, Sterrenslag, Wedden Dat – waarin Jos Brink haar liefkozend zijn ‘kroepoekje’ noemt – Showmasters, Het Beste Van Vier en de Zaterdagavond Show. Sandra wordt verkozen tot beste presentatrice, de beste zangeres en de best geklede vrouw van Nederland.
Indonesische liedjes
Met Rosy scoort Andres diverse hits, waaronder 'Sausalito', 'My Love' en 'I Was Born To Love'. Met dat laatste liedje nemen Rosy & Andres in 1976 deel aan het Nationaal Songfestival, dat - pikant genoeg - wordt gewonnen door Sandra met 'The Party Is Over'. Met Rosy zingt Andres ook westerse uitvoeringen van traditionele Indonesische liedjes. Na het uiteenvallen van Rosy & Andres, gaat hij nog even verder als duo met zangeres Debbie. Vanaf 1982 legt Andres zich toe op het schrijven en produceren van liedjes voor andere artiesten. Zo schrijft hij de Europese hit 'Immer Wieder Sonntags' voor het Duitse duo Cindy & Bert en liedjes voor Oscar Harris en het duo Oscar Benton & Monica. Ondertussen blijft Andres zelf ook cd’s maken, de meeste met Indonesische liedjes.
Koninklijke onderscheiding
Ook bij Sandra blijft het artiestenbloed kriebelen. Ze neemt diverse Engelstalige solo cd’s op maar ook eentje met Nederlandse en Indonesische liedjes. In 2006 ontvangt Sandra vanwege haar werkzaamheden voor het Liliane Fonds en de Nationale Boomfeestdag een Koninklijke onderscheiding. Twee jaar later richt zij de Sandra Reemer Foundation op, waarmee zij kleinschalige ontwikkelingsprojecten voor minder valide mensen ondersteunt. In 2011 staat zij in het theater met het liedprogramma Ik Zou Je Het Liefst In Een Doosje Willen Doen waarmee een ode wordt gebracht aan Annie M.G. Schmidt. Tijdens één van de voorstellingen zit haar oude muzikale partner Andres in de zaal.
Herinneringen
Terwijl de inmiddels 76-jarige Andres zich nog af en toe bezighoudt met het maken van muziek, heeft Sandra zich volledig teruggetrokken uit de showbizz. Op zoek naar innerlijke rust en verdieping houdt zij zich tegenwoordig bezig met het geven van spirituele workshops en lezingen. Wat haar en haar oude muzikale partner rest zijn alle mooie herinneringen aan de gouden jaren toen zij een uniek duo vormden: Sandra & Andres.