Artiest

Dorus - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Dorus
Beroemde act van Tom Manders, waarmee hij van 1955 tot 1972 succes heeft op radio en televisie. De zwerver met bolhoed en snor speelt in het begin voornamelijk met Cor Steyn als pianist. Dorus brengt een aantal succesvolle singles uit: ‘Twee Motten’ (1957), ‘Bij De Marine’ (1959) en ‘Figaro’ (1963). Uit zijn programma ‘Bij Dorus Op Schoot’ wordt het fragment ‘Poessie Mauw’ (1967) een klassieker. Het dezelfde tekst herhalende kleutermeisje is Corrina Konijnenburg die in augustus 2002 overlijdt. T
Tom Manders is voornamelijk bekend door zijn typetje Doris, de zingende vagebond. Maar voor hij hiermee de planken op gaat is hij actief als reclametekenaar van affiches en als decorontwerper voor cabaretiers als Lou Bandy, Heintje Davids en Wim Kan.

Revuecafé

Hij raakt betrokken bij de inrichting van het revuecafé Saint-Germain-de-Près van Carel Kamlag en af en toe brengt hij daar een typetje ten tonele. Dit typetje groeit later uit tot Dorus. De act is succesvol en de Vara wil graag een tv-programma maken van het revuecafé. Het café wordt in de studio nagebouwd en het programma wordt een succes. Een bekende scène hieruit is de act waarbij Dorus samen met twee andere landlopers op borstels blazen alsof het mondharmonica’s zijn. Saillant detail is dat de twee andere zwervers later bekend worden als Mini en Maxi.

Bowlen

De Vara heeft ook organist Cor Steyn in haar gelederen en samen met hem maakt Dorus tussen 1956 en 1962 vele platen met daarop nummers als ’Twee Motten’, ’Als Ik Wist Dat Je Zou Komen’ en ’In Me Hoestbui Op Vier Wiele’. Door zijn vele optredens op tv en in het land, is Dorus steeds minder op het Rembrandtplein te vinden. Carel Kamlag is genoodzaakt iets te ondernemen om zijn zaak te redden en hij verbouwt het café tot bowlingbaan. Voor een compilatieaflevering van zijn programma, met daarin zijn bekende drinklied met bijbehorende bierpullenscène ontvangt hij in 1967 een zilveren roos van Montreaux.

Ajax-Feyenoord

Rotterdam is de stad waar Dorus zich voor de tweede keer verbindt aan een horecagelegenheid, dit tot grote onvrede van Amsterdammers die Dorus zagen als een van hen (ondanks zijn Haagse afkomst). Om nog wat olie op het vuur te gooien brengt Dorus het nummer ’Ajax-Feyenoord’ uit. Wederom lukt het niet om de zaak draaiende te houden, omdat Manders nog steeds te druk is om het te combineren.

Poessie mauw

Van alle legendarische momenten die Tom Manders met Dorus heeft meegemaakt is ’Poessie mauw’ wel de bekendste. In zijn programma Bij Dorus Op Schoot neemt een kleuter plaats op de schoot van de zwerver en zingt daar haar eigen variant op het kinderliedje poesje mauw. Na een auto-ongeluk in 1972 wordt Dorus opgenomen in een ziekenhuis. Als hij hier ligt, wordt er kanker bij hem geconstateerd in een ver stadium. Drie weken na het ongeluk overlijdt hij op 51-jarige leeftijd.  

Nummers Dorus