Tee Set - Biografie
- Artiesten
- Tee Set
Op dertienjarige leeftijd start Peter Tetteroo in de Delftse band The Defenders. Samen met een paar vriendjes oefent hij regelmatig en uiteindelijk treden ze voor het eerst op in het café waar Peter op dat moment werkt. Zijn baas Theo Kuppens ziet er in eerste instantie niets in, maar als hij Peter hoort zingen besluit hij manager van de band te worden.
Nieuwe band
De band treedt regelmatig op in de café's van Kuppens en bouwt een aardige fanbase op. Als de band op tournee gaat naar Duitsland grijpen Peters ouders echter in. Hun zoon is volgens hen nog te jong om het nest te verlaten en ze fluiten hem terug. Peter laat zich echter niet uit het veld slaan en hij vormt een nieuwe band. Deze noemt hij 'The Shats'.Met 'The Shats' doorloopt hij hetzelfde traject als met The Defenders. Optredens bij Kuppens in Delft en in zijn café in Antwerpen. De band raakt bekend in België en Nederland en in 1964 lijken ze rijp voor een platencontract. Ze doen auditie bij EMI, maar zij wijzen hen af.
Bescheten
Onverstoord spelen ze verder en in Scheveningen vinden ze in The Star Club een vaste plek om op te treden. Ook hier slaat de band weer aan en binnen de kortste keren staan de platenmaatschappijen in de rij. In 1966 nemen ze hun eerste nummer op. Maar voor het wordt uitgebracht veranderen ze eerst hun naam. Een Australische student vertelt de bandleden namelijk dat 'Shat' de verleden tijd is van 'shit'. Dit zou van hen een bescheten bandje maken.Heel even heten ze The Delft Blues, maar al gauw komt de naam Tee Set boven. Hans van Eijk verschijnt ook ten tonele in deze periode. Vaste toetsenist Robbie Plazier gaat in dienst en van Eijk neemt, na een tijdje te hebben ingevallen, zijn plaats in de band over.
Emotion
Hun eerste album Emotion is een daverend succes. Maar kort daarna verlaat Gerry Romeyn de band om bij The Motions te gaan spelen. Ray Fenwick, een oude kennis van Peter Tetteroo, vervangt hem. Een aantal hits volgen, maar al gauw ontstaat er onenigheid tussen de bandleden. Ray Fenwick, Hans van Eijk en Polly Eduard verlaten de band en richten After Tea op. Tetteroo gaat snel op zoek naar nieuwe bandleden.Toch keert van Eijck weer terug in de band en in 1969 scoren ze hun grootste hit 'My Belle Amie'. In Amerika bereiken ze de vijfde plaats van de hitlijsten. Ook in Spanje is het nummer een succes.
She Likes Weeds
In het najaar van 1971 brengen ze weer een nieuw album uit; The Morning Of My Days. Hierop staat het bekende nummer 'She Likes Weeds', waarvan wordt beweerd dat het een nummer is waarin drugs worden bezongen. Het gaat hier echter om een citaat uit de Michael Caine film The Ipcress File. Caine refereert hierin naar de tuinierende kwaliteiten van zijn vrouw.De band scoort nationaal nog een aantal hits, zoals 'In Your Eyes', 'Shotguns', 'Mary Mary' en 'The Bandstand', maar in 1975 is de populariteit toch wel over voor Tee Set. De band gaat wel verder met optreden, maar ook nu weer wisselt de samenstelling regelmatig.
Linda Linda
Peter Tetteroo is de enig vaste waarde van de band. In 1975 produceert Peter Tetteroo de in heel Europa zeer succesvolle single 'Hey Mal Yo' van Johnny Rodrigues (een pseudoniem van de band). In 1979 heeft de Tee Set een onverwachte hit met 'Linda Linda'. Na een lange pauze treedt de Tee Set vanaf 1983 weer regelmatig op, zij het voornamelijk op gouwe-ouwe feesten en festivals.In 2002 komt Peter Tetteroo weer in het nieuws door toe te treden tot de gemeenteraad van Delft, voor de partij Leefbaar Delft. In september van dat jaar overlijdt hij echter, na een kortziekbed aan leverkanker.