Artiest

Fats Domino - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Fats Domino
Een belangrijke bruggenbouwer tussen de zwarte rhythm & blues en de blanke rock & roll. Dankzij hits als 'Ain't That A Shame', 'There Goes My Heart Again' en 'Blueberry Hill' verwierf ‘The Fat Man’ de status van een absolute wereldster. Na Elvis is hij met 65 miljoen verkochte platen de op één na succesvolste artiest uit de geschiedenis van de rock & roll.

New Orleans

Fats Domino wordt op 26 februari 1928 geboren als Antoine Dominique Domino in New Orleans, Louisiana. Samen met acht broertjes en zusjes zingt de kleine Antoine iedere dag mee met de liedjes die zijn moeder zingt. Hij leert pianospelen van zijn oudere zwager Harrison Verret. Vlak voordat de oorlog begint maakt Fats Domino zijn debuut in één van de vele jazzorkesten die New Orleans dan rijk is. Op dat moment is New Orleans het bruisende middelpunt van de jazzmuziek. Gedurende de oorlog heeft Fats Domino verschillende los-vaste baantjes. Een ongeluk in een staalfabriek kost hem bijna zijn linkerhand. Z'n enorme doorzettingsvermogen helpt hem er weer bovenop.

The Fat Man

In 1945 treedt Fats Domino in dienst als pianist bij het orkest van Billy Diamond. Beïnvloed door Fats Waller, wiens voornaam hij voortaan gebruikt, ontwikkelt Fats een eigen relaxt rollende boogie woogie stijl. Niet lang daarna ontmoet hij trompettist Dave Bartolomew, die later zijn vaste producer en bandleider wordt. In 1949 trouwt Fats Domino met zijn jeugdliefde Rose Mary. Nog datzelfde jaar brengt hij zijn eerste single uit, 'The Fat Man'. Het plaatje doet vrijwel niets.

Blueberry Hill

Pas in 1955 weet Fats Domino door te breken naar het grote publiek. In die tijd wordt zwarte muziek nauwelijks gedraaid op de Amerikaanse radio. Als zwarte muzikant kun je het blanke publiek alleen bereiken via een blanke artiest die jouw liedje opneemt. Het overkomt Fats in 1955 wanneer Pat Boone het door hem geschreven 'Ain’t That A Shame' opneemt en er een Amerikaanse nummer 1-hit mee scoort. Ook de ‘zwarte’ versie van Fats zelf wordt een hit, zij het niet zo’n grote als de ‘blanke’ versie van Pat Boone.

Shake Rattle & Rock

Na het succes van 'Ain’t That A Shame' lijkt Fats’ kostje gekocht. Hij scoort een serie van hits waaronder 'I'm In Love Again', 'Blue Monday', 'I’m Walkin'', 'Whole Lotta Loving', 'Be My Guest' en 'I Want You To Walk Home'. In 1956 verschijnt Domino's eerste langspeelplaat Rock And Rollin' With Fats Domino. In datzelfde jaar scoort hij een gigantische hit met 'Blueberry Hill', dat in Amerika nét niet de eerste plaats van de hitlijsten weet te bereiken. In datzelfde jaar maakt Fats Domino zijn acteerdebuut in de rock 'n roll-film Shake Rattle & Rock. Daarna is hij ook te zien in diverse andere films waaronder The Girl Can't Help It en Let The Good Times Roll.

Beatles

Wanneer het succes in Amerika wat minder wordt, richt Fats Domino zich op Europa. In 1962 treedt hij voor het eerst op in de Benelux. Dat resulteert in dikke hits als 'Jambalaya', 'There Goes My Heart Again' en 'Red Sails In The Sunset'. Ook in Engeland is Fats razend populair. The Beatles zijn groot fan van hem en gebruiken z’n aparte boogie woogie stijl voor hun single 'Lady Madonna'. Fats vindt het allemaal prachtig. Als tegenprestatie neemt hij een eigen versie op van 'Lady Madonna' en scoort er zowaar een hit mee.

Benelux

Ook in de jaren ’70 blijft Fats populariteit onverminderd groot. Dat blijkt wel wanneer hij na een in 1976 uitgezonden tv-special hier opnieuw een gigantische hit heeft met 'Blueberry Hill'. Sindsdien brengt Fats Domino vrijwel ieder jaar een bezoek aan de Benelux. Zo viert hij op 24 maart 1990 z’n veertigjarig artiestenjubileum in een uitzinnig Ahoy' Rotterdam. Ook in Amerika ontvangt Fats de nodige erkenning. Hij wordt opgenomen in de prestigieuze Rock And Roll Hall Of Fame en ontvangt een Lifetime Achievement Grammy Award.

Katrina

Wanneer de orkaan Katrina in 2005 over New Orleans heen raast en de stad in puin achter laat, is Fats Domino weer wereldnieuws. Domino vreest voor zijn leven, omdat hij ondanks alle waarschuwingen geweigerd heeft zijn huis te verlaten. Gelukkig wordt Fats nog net op tijd door een helikopter in veiligheid gebracht. Na de storm is Fats een van de initiatiefnemers van een benefietconcert ten behoeve van alle stadgenoten die net als hij alles hebben verloren. De 79-jarige Fats treedt in zijn latere leven nog maar zelden op. Maar wanneer hij dat doet weet deze rascharmeur zijn publiek nog altijd te vermaken met heerlijke boogie woogie rock & roll stijl.