Adres Onbekend
KRO-NCRV

Wie is het Zeeuws meisje uit de reclame?

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is het Zeeuws meisje uit de reclame?

Peter was al een tijd op zoek naar het 'Zeeuws meisje': specifiek degene die schitterde in de allereerste televisiecommercial van Zeeuws Meisje margarine. "Ze sprak geen woord, maar huppelde vrolijk rond terwijl op de achtergrond het deuntje ‘Op het land waar het leven goed is, staan de wilgen aan de plas, te lonken naar de wolken…’ klonk. En goed nieuws: ze is gevonden!

"Ik heb een jaar gezocht, maar het is me niet gelukt. Jullie lukt het binnen een uur."

Goed nieuws voor Peter en zijn zoektocht. Na wekenlange stilte en zoeken, zijn we erachter gekomen dat het eerste Zeeuwse meisje Thea Jonker uit Egmond is. Dochter van fotograaf Peter Jonker was wekenlang onvindbaar en zoeker Peter wilde het al bijna opgeven. Tijdens de uitzending kwam de gouden tip binnen en hing Thea binnen een uur al aan de lijn. Beluister het verhaal in het fragment onder aan de pagina.

Het verhaal
Peter heeft al heel wat speurwerk verricht voor zijn boek:

"Ik heb 8 van de 9 Zeeuwse meisjes gevonden, maar deze ene blijft me ontglippen. Het kostte me zo'n 4 à 5 maanden om de andere meiden te traceren. De meesten van hen hebben interviews gegeven in lokale kranten of huis-aan-huisbladen, wat het speurwerk makkelijker maakte. Deze Zeeuwse meisjes, destijds tussen de 11 en 16 jaar oud (nu ergens tussen de 50 en 70), hebben allemaal interessante herinneringen aan die tijd en hun werk voor die commercial. Een van hen werd gefilmd in een zompig weiland in Numansdorp, terwijl een ander met de hele crew naar Nieuw-Zeeland vloog voor een opname. Het is fascinerend om te ontdekken hoe het voor de meiden was om in zo'n commercial op te treden, vooral in de vroege jaren van televisiereclame in Nederland. Tegenwoordig is er een overvloed aan kanalen, maar destijds waren er alleen Nederland 1 en Nederland 2. Je verscheen niet onopgemerkt op televisie en daarom werden deze meisjes op straat nageroepen als ‘Zeeuws Meisje.' Dat vonden ze niet allemaal even leuk hoor!"

Het blijft aan Peter knagen dat hij het eerste Zeeuwse meisje niet kan terugvinden. "Ik heb overwogen genoegen te nemen met 8 van de 9 meisjes, maar het is mij mijn eer te na. Kijk, als het nu de zesde was geweest, dan was het minder erg geweest, maar het is de allereerste! De eerste en de laatste moet je altijd hebben."

Wie weet wie het allereerste Zeeuwse Meisje was?

Aanknopingspunten
* ze verscheen in de eerste televisiecommercial van Zeeuws Meisje margarine, vermoedelijk uitgezonden rond 1970
* ze was destijds waarschijnlijk tussen de 11 en 16 jaar oud, dus geboren tussen 1954 en 1959
* de commercial werd gedurende meerdere jaren uitgezonden, vermoedelijk ongeveer 4 jaar lang
* waarschijnlijk niet van Zeeuwse afkomst

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Het eerste Zeeuwse meisje