Adres Onbekend
KRO-NCRV

Buurmeisje Marietje Eerkes

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Buurmeisje Marietje Eerkes

"Ik hoop dat Marietje en Lies nog hebben gelachen voor het ongeluk..."

Benieuwd hoe het nu gaat met Berend, en of hij al is begonnen aan de ogen van zijn tekening? Luister dan het fragment hieronder!

Tijdens de uitzending
Er komen veel telefoontjes binnen over Marietje Eerkes. Nu belt de schoonzus van een Marie ons op. En wat blijkt, het gaat om de Marie die wij zoeken. Marietje Eerkens! "Ook al is het 56 jaar later, zo'n verhaal vergeet je nooit." Marie wil graag praten over Berends zus en haar vriendin Lies. Samen met haar man komt ze uit Zeewolde naar de studio gereden. Beluister het fragment hieronder.

Het verhaal
Op een zondagmiddag, Berend is tien jaar oud, gebeurt er iets vreselijks: "Mijn zus Lies, mijn zwager en ons buurmeisje zaten eind jaren 60 samen in de auto. Op de terugweg ging het finaal mis... Ze reden te hard over een heuvel en zijn toen tegen een boom geknald." Buurmeisje Marietje Eerkes zit achterin en overleeft het ongeluk. Maar Berends zwager is op slag dood. "Mijn zus heeft het ongeluk ook niet overleefd... Zij is in het ziekenhuis overleden. Marietje is er wonderbaarlijk genoeg levend uitgekomen, maar ik heb nooit meer van haar gehoord. Terwijl ze toch mijn buurmeisje was. Ze is denk ik snel daarna uit huis gegaan."

Het ongeluk achtervolgt Berend nog steeds: "Mijn zus Lies was toen zestien en ik was een jongetje van tien. Ze was een levendige meid, we lagen elkaar ontzettend goed." Berend is naar eigen zeggen een kwajongen en Lies neemt het altijd voor hem op. "Ze hield ook van kattenkwaad uithalen, we voelden elkaar zo goed aan. We hebben altijd veel gelachen, ik heb zo veel leuke herinneringen aan haar."

Om het ongeluk te verwerken wil Berend graag zijn oude buurmeisje Marietje zien en spreken: "Ik wil weten hoeveel lol zij met mijn zus heeft gehad, ze waren namelijk goede vriendinnen. We woonden naast elkaar, dus je sprong zo over het hekje heen en dan stond je bij hen in de kamer. Ik hoop dat Marietje en Lies nog hebben gelachen voor het ongeluk. Ik ben heel nieuwsgierig naar haar verhaal."

Aanknopingspunten:
* Marietje Eerkes
* geboren rond 1946
* komt uit Veendam
* woonde op de Tjark Jans Giezenstraat in Veendam
* woont nu mogelijk in Zeewolde
* haar broer heet Eerke Eerkes
* was in oktober 1967 aanwezig bij een auto-ongeluk in Kiel-Windeweer

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Buurmeisje Marietje Eerkes

Vorige week