Adres Onbekend
KRO-NCRV

oude liefde Irene Marijs

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. oude liefde Irene Marijs

“Mijn vader blokkeerde de brieven en het stopte abrupt.”

We blijken inderdaad al eerder gezocht te hebben naar Irene Marijs. Zij was ook Leens grote liefde en in 2022 vonden we haar voor hem terug in Goes. We duiken in onze administratie en gelukkig neemt Irene de telefoon gewoon weer op! "Wat leuk dit, ik voel me vereerd! Ik heb nog fotoboeken waar Jaap in staat." Beluister het verhaal in het fragment hieronder.

Het verhaal

Terug naar het jaar 1966. Jaap ontmoet op een camping in Blankenheim de vrolijke, goedlachse Irene Marijs. “Ik weet nog dat we daar, in een snackbar met een jukebox, vijf keer dezelfde plaat hebben opgezet tot het niet meer mocht van de eigenaar. ‘Play with Fire’ van de Stones.”

Ook na de vakantie in Blankenheim blijft het contact aanhouden. Er ontstaat een intensieve penvriendschap. Ze zien elkaar ook nog een aantal keer. “Eenmaal ben ik op mijn brommer van Vlaardingen naar Vlissingen gereden om haar op te zoeken. Zij is een keer met haar ouders naar Antwerpen gereden om mij te bezoeken op een schip waar ik in die tijd op voer. Ik voelde wel echt iets voor haar en dat moet andersom ook zo zijn geweest, want dat bleek wel uit haar brieven! In de tijd dat ik op zee voer, dan schreef zij naar de havens. We schreven over alles en nog wat. Wat je meemaakte.”

Als Jaap in militaire dienst gaat wordt contact houden moeilijker. “Je mocht niet zomaar brieven schrijven, want je zou toch iets aan de Russen doorkletsen! Maar ik schreef haar toch, waar ik kon. En zij schreef ook altijd terug. Maar ineens stopte dat. Ik had het idee dat mijn vader het stopte. Hij heeft nooit recht in mijn gezicht gezegd dat hij het mij niet gunde om met Irene te zijn, maar hij bemoeide zich er stiekem toch mee. Mijn ouders waren zwaar gereformeerd en zij was hervormd van huis uit.”

Toch kan Jaap zijn jeugdliefde Irene niet vergeten. “Ik heb vaak teruggedacht aan haar. Een heel knap, humoristisch, vriendelijk persoon met een aanstekelijke lach. Ze had lang, blond haar. Mooie ogen had ze. Zij woonde niet meer op het adres dat ik van haar had. Haar zus heb ik ook nog gezocht in Rotterdam, maar die woonde er ook niet meer. Tja, dan houdt het op.”

Maar als de redactie begint met zoeken naar Irene Marijs, komt die naam ons wel heel bekend voor. Hebben we daar niet eerder naar gezocht?

Aanknopingspunten:
* Irene Marijs
* geboren rond 1954 in Goes
* het gezin Marijs woonde tot Irene’s 13e jaar aan de Evertsenstraat in Goes
* in 1966 verhuisde de familie Marijs naar Vlissingen
* Irene had een zus Ineke, die woonde aan de Schiedamsedijk in Rotterdam

Oude liefde Irene Marijs