Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriendin Alie Geersing-Bos

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendin Alie Geersing-Bos

"Dit geeft mij zeker antwoord op mijn vragen en geeft afsluiting..."

De Zoekbrigade weet Alie's zoon Geert op te sporen in Stadskanaal en hij heeft het verlossende antwoord: ze leeft nog! Zoon Geert vertelt ons dat Alie 'niet kan stoppen met praten over hoe leuk zij het vindt dat ze wordt gezocht door IJsbrand'. Even was Alie nog bang dat IJsbrand zijn Groningse tongval verloren was, maar niets blijk minder waar... Ze komt aan de telefoon voor hem: "Nee hoor, jouw An had echt geen ander vriendje toen jij op zee was! Daar weet ik niets van!". Beluister het hele verhaal in de uitzending van zondag 13 oktober 2024.

Het verhaal
IJsbrand leert zijn vrouw Anna Swart kennen in Groningen, waar ze allebei vandaan komen. An is nog maar achttien jaar als ze trouwen, IJsbrand is een jaartje ouder. “Wij moesten trouwen, want An raakte zwanger. Maar het was wel echte liefde hoor! Mijn vrouw is twee jaar terug overleden, anders waren we een paar maanden later zeventig jaar getrouwd geweest. Dat hebben we helaas net niet gehaald."

Nu is IJsbrand onlangs oude foto’s tegengekomen van voordat hij An leerde kennen. Ze staat daarop met haar goede vriendin Alie Bos, maar ook met allerlei mensen die hij niet kent. Onder andere met een vriendje dat ze voor hem had. “Ik wist dat wel hoor, maar zijn naam ben ik vergeten. Maar toen werd ik toch wel nieuwsgierig naar haar jonge jaren!”

Alie en An worden eind jaren 50 goede vriendinnen. “Het begon als een tienervriendschap. Toen ik An leerde kennen waren ze al dikke vriendinnen. Een soort zussen eigenlijk. Ze gingen echt door dik en dun voor elkaar. We hebben elkaar een paar jaar meegemaakt, totdat wij in 1961 naar Amsterdam verhuisden. Toen belden ze elkaar nog af en toe en als wij naar onze ouders in Groningen gingen, dan zagen ze elkaar. Alie en An hebben wel altijd contact gehouden.”

Zo weet IJsbrand ook de getrouwde naam van Alie Bos: “Ze trouwde met Louwe Geersing. Hij is overleden, dat heeft ze ons nog laten weten. Ik heb ook nog een oud adres en telefoonnummer van Alie, maar dat nummer werkt niet meer. En ik heb op internet zitten zoeken naar het adres, maar dan staan allemaal nieuwe dure huizen. Daar wonen zij niet..."

Toch laat de zoektocht IJsbrand niet los: "Ik wil Alie vertellen dat mijn vrouw is overleden, want volgens mij weet ze dat niet eens. En ik wil dingen aan haar vragen over vroeger. Toen wij net een kindje hadden zat ik altijd op zee. Ik was kok bij de kustvaart. Vaak was ik drie maanden aan boord en dan weer een paar weken thuis. Ik ben benieuwd wat Alie nog kan vertellen over die tijd, wat ze allemaal gedaan hebben.”

Aanknopingspunten:
* Alie Geersing – Bos
* vermoedelijk geboren rond 1936 of 1937
* ze was getrouwd met Louwe Geersing (+)
* ze woonden in de jaren 50 en 60 aan de Oldambtlaan in Groningen
* haar ouders woonden ook in Groningen
* ze had donker haar en was circa 1.70 meter lang
* was bevriend met Anna Swart uit Groningen
* Alie heeft ook nog aan de Paterswoldseweg in Groningen gewoond

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
An en Alie

Vriendin Alie Geersing-Bos