Adres Onbekend
KRO-NCRV

Deels opgelost: Nederlandse Jan en zusje

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Deels opgelost: Nederlandse Jan en zusje

Sonja van Doornik herkent zich in het verhaal van Roly Armitage en denkt dat zij misschien wel het meisje is. Sonja woont nu in Amerika, maar komt uit Den Haag en was een meisje van drie in de Hongerwinter. Haar vader overleed dat jaar en haar moeder wilde troost gaan zoeken bij een vriend in Duitsland. Het enige wat Sonja zich nog herinnert is dat zij als klein meisje in een trein zat, ergens in het oosten uitstapte en daar uit de bosjes is gehaald nadat ze er, samen met een jongetje, schuilde voor soldaten. Roly denkt dat het zeker kan dat Sonja het meisje was naast Jan. Maar wie is dan de Jan die we zoeken? Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Tijdens de uitzending
De zoektocht naar Jan blijkt een moeilijk verhaal. We moeten het vooral hebben van jou, die het verhaal hoort of leest! Herken jij het verhaal van Roly Armitage en Jan, laat het ons weten! Bel naar 0800 3030 300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl.

Het verhaal
De Canadese militair Roly was nog maar zeventien toen hij het leger inging. Roly was assistent van de commandpostofficieren. In 1944 was hij in Nederland om te helpen bij de bevrijding. "Eind 1944 was ik met het Canadese leger in de buurt van het vliegveld van Eindhoven. Ik dacht dat er een gewond persoon in het weiland lag, maar ik vond twee kinderen. De jongen was ongeveer zes jaar oud en heette Jan. Jan had zijn jongere zusje bij zich."

"Beide kinderen waren nat en koud, en het dichtstbijzijnde gebouw was zeker nog één of twee kilometer lopen. Ik nam ze mee naar onze veldkeuken, waar ik voor ze kookte. Ik heb de kinderen gewassen en onder een warme deken gelegd. Daarna sliepen ze tot de volgende dag door. Ook hebben wij onze eigen kleding vermaakt tot kleding voor de kinderen. Uiteindelijk hebben Jan en zijn zusje zo'n tien of elf dagen in het kamp gezeten, want toen moesten wij verder met werken. We hebben de kinderen af moeten geven, waarschijnlijk bij een stel zusters, mogelijk nonnen."

Fred Hoek doet namens Roly het woord in Nederland: "Ik ken Roly nu negentien jaar en hij is sinds vier jaar bezig met de zoektocht. Roly praat eigenlijk nooit over de vervelende momenten uit de oorlog. Wel over dingen waarom gelachen kan worden. De laatste jaren laat hij steeds wat meer los. Ik heb meerdere veteranen geholpen en ik merk als ze dan op het eind van hun leven zijn, dan willen ze toch nog bepaalde dingen graag weten of opgelost hebben. Zo wilt Roly graag weten of Jan en zijn zusje de oorlog overleefd hebben."

Aanknopingspunten:
* Nederlandse Jan en zusje
* Jan moet geboren zijn rond 1938
* Jan en zijn zusje komen waarschijnlijk uit de buurt van Eindhoven
* Hebben eind 1944 zo’n twee weken verbleven in een veldkeuken van het Canadese leger
* Vervolgens zijn ze bij een stel zusters, mogelijk nonnen, ondergebracht

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

foto: Adres Onbekend

Nederlandse Jan en zusje

Vervolg: Nederlandse Jan en zusje