Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriendin Lily Bolleboom-van der Eyck

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendin Lily Bolleboom-van der Eyck

"Onze tijd vroeger in de kasteeltuinen heeft veel indruk op mij gemaakt als kind."

Niet alle sprookjes blijven bij een fantasie, sommige komen daadwerkelijk uit! Na jarenlang fantaseren over haar tijd in de tuinen van Kasteel Keukenhof en het wegrennen voor de graaf samen met jeugdvriendin Lily, vinden wij haar weer terug voor Diny. Ook Lily is enthousiast: "Ja, natuurlijk lijkt het mij leuk om jou weer te zien! Dat gaan we doen." Eind goed al goed... Beluister het hele verhaal in het fragment onderaan de pagina.

Het verhaal
Diny is elf jaar oud als ze Lily van der Eyck leert kennen op de lagere school in Lisse. Lily's vader is de koetsier van de graaf van Lynden, de eigenaar van Kasteel Keukenhof. Lily woont met haar ouders en zus boven het koetshuis vlakbij het kasteel. Diny en Lily spelen vaak samen op het erf. “We renden door de kasteeltuinen en rolden samen van de duinen, over de lelietjes-van-dalen. Ook plukten we paddenstoelen in het bos. Het was een soort sprookje, we hadden de tijd van ons leven op het kasteel. Lily was een vrolijk, blond meisje. Ze was echt blij met hele kleine dingen, dat vond ik zo mooi aan haar. We waren echt beste vriendinnen, we hadden de tijd van ons leven.”

De vriendschap duurt ongeveer zes jaar, tot Diny naar een internaat in Gouda gaat. “Ik kreeg een heel ander leven. Doordeweeks was ik druk met school en mijn vriendinnen op het internaat. In het weekend was er niet veel tijd om Lily te bezoeken. Zo is de vriendschap helaas verwaterd.”

Maar Diny bezoekt nog elk jaar het graf van haar ouders in Lisse. “Een aantal jaar geleden heb ik een vriendin meegenomen naar Lisse. Ik wilde haar laten zien waar ik vroeger altijd speelde, want zij geloofde al mijn verhalen over het spelen in de kasteeltuinen niet. Maar we zijn erheen gegaan en daar ben ik Lily’s moeder tegengekomen, die woonde er nog steeds. We hebben koffie bij haar gedronken en ze vertelde mij dat Lily nu getrouwd is en in Zoetermeer woont. Ze heeft me het adres gegeven, maar dat ben ik kwijtgeraakt. Nu is haar moeder helaas overleden, net als haar vader.”

Diny zou graag herinneringen willen ophalen samen met Lily. “Ik blijf maar aan die tijd denken. Het is mijn verleden, maar ook dat van haar. Ik ben erg benieuwd hoe zij de vriendschap heeft ervaren en ik zou deze graag willen voortzetten.”

Aanknopingspunten
* Lily van der Eyck
* haar getrouwde naam is Bolleboom
* geboren rond 1954
* groeide op in Lisse en woonde boven het koetshuis vlakbij Kasteel Keukenhof
* ze is de dochter van de koetsier van de graaf van Lynden (eigenaar van Kasteel Keukenhof)
* ze woont nu vermoedelijk in Zoetermeer
* haar moeder ligt begraven op begraafplaats Duinhof
* haar zus Brigitte woont waarschijnlijk in Friesland

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Vriendin Lily Bolleboom-van der Eyck