Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: moeders ex-vriendje Jan uit Amsterdam

foto: Gerdafoto: Gerda
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: moeders ex-vriendje Jan uit Amsterdam

Kan dochter Gerda dit misverstand nog rechtzetten?

Het verhaal
Gerda's moeder, Wilhelmina Lam, is al twintig jaar geleden overleden. Toch houdt één verhaal haar dochter Gerda nog bezig. "Toen mijn moeder zeventien jaar oud was, had zij verkering met een Jan uit Amsterdam. Zelf woonde zij in Hilversum. Jan was lang en blond en reed motor. Mijn moeder vond hem heel leuk en kwam ook wel eens bij hem thuis. Maar Jan was nog nooit bij mijn moeder thuis geweest. Op een gegeven moment ging Jans zus trouwen en vroeg hij mijn moeder mee naar de bruiloft."

Maar dan ontstaat er een groot misverstand. "Jan is onaangekondigd langsgegaan zijn bij zijn schoonouders in spé. Mijn oma deed de deur open en Jan zei: ‘Hallo, is Wil ook thuis?’. Maar hier ging het dus mis. Mijn moeder heette Wilhelmina en noemde zich eigenlijk overal Mien of Mientje. Zo heette ze, maar ze had een hekel aan die naam. Dus aan Jan had ze zich blijkbaar voorgesteld als Willie Lam. Maar… nu komt het… ze had ook nog een zus die Wil heette. Dus mijn oma zegt tegen Jan: ‘Willie? Waarom kom jij hier voor Willie? Die is allang getrouwd!’. En toen heeft ze de deur dichtgegooid in Jans gezicht. Daarna heeft mijn moeder Jan nooit meer gezien…”

Gerda wil graag haar moeders naam zuiveren en dit misverstand rechtzetten. “Jan zal ook wel afgevraagd hebben wat hier aan de hand was. Misschien dacht hij wel dat mijn moeder een getrouwde vrouw was! Wat dus helemaal niet zo was... Als ik eraan denk vind ik het sneu voor mijn moeder dat ze dat nooit meer recht heeft kunnen zetten met Jan. Ze was gelukkig met mijn vader hoor, maar dit is toch sneu. Nu zij er niet meer is, wil ik het graag voor haar proberen.”

Aanknopingspunten:
* Jan (achternaam onbekend)
* kwam uit Amsterdam
* vermoedelijk geboren rond 1932
* was lang en blond
* hij reed motor
* rond 1949 is zijn zus getrouwd
* hij had rond 1949 een relatie met Wilhelmina Lam uit Hilversum
* hij kende haar als Willie Lam, maar ze noemde zich meestal Mien
* zij had zwart haar en kwam uit een groot gezin