Adres Onbekend
KRO-NCRV

Collega's Thijs van Veen en Wilma Mulder

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Collega's Thijs van Veen en Wilma Mulder

'Op elkaar móést en kon je rekenen!'

Tijdens de uitzending
Online is een Wilma Mulder uit Amersfoort te vinden. Ze werkt nu als laborante en apothekersassistente, maar... vroeger was ze groepsleidster bij de Rijksinrichting voor jongens ‘Op de Berg’! We hebben een foto van haar en Henk herkent haar inderdaad nog. Er gaat een spoor naar haar pianoleraar René Knops, dus hopelijk lukt het snel om Wilma te spreken.

En dan is er ook nog Thijs van Veen. We worden getipt over een Thijs van Veen uit Amersfoort die daar tennist bij vereniging ’t Stort. We krijgen zijn nummer via de club en uiteindelijk worden we verrast met een voicemailbericht van… Thijs van Veen! Hij heeft net zulke positieve herinneringen aan hun werkzame tijd samen als Henk. "Ik ben getrouwd met de vriendin die Henk ook kent, zij vindt het ook heel leuk om Henk weer te ontmoeten!” Beluister het gesprek tussen Henk en Thijs in het fragment hieronder. Tips over Wilma Mulder blijven welkom op 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl.

Het verhaal
Begin jaren 80 komt de jonge Henk te werken in de rijksinrichting voor jongens ‘Op den Berg’ in Amersfoort. Dit is een instituut waar minderjarigen die misdaden hebben gepleegd naartoe worden gestuurd door de kinderrechter. “Dat ging soms heel ver. We hadden jongelui die moorden hadden gepleegd... Omstandigheden die je in een normaal leven niet aantreft. Ons overdrachtsboek leek op een spannende roman door alle dingen die daar gebeurden.”

Maar wie bij zo’n rijksinrichting werkt, kijkt verder dan dat. Henk heeft een passie voor zijn werk. “Het is bijzonder: als je tv kijkt, krijg je een eng beeld van misdadigers. Maar als je in zo’n inrichting werkt, kom je erachter dat ze helemaal niet zo eng zijn. Het zijn hele aardige jongens, die ook je buurjongen kunnen zijn. Maar natuurlijk hebben ze problemen. We hadden een groep van acht jongens en waren altijd met twee begeleiders aanwezig. Wat we dan deden is wat je thuis ook doet: spelletjes, of ze gingen naar de werkplaats. De puberteit is een lastige periode en wij probeerden de jongens op een verantwoorde wijze van de straat af te houden.”

In een rijksinrichting leef je dicht op elkaar, waardoor een onderlinge band tussen Henk en zijn collega’s zich vanzelf ontwikkelt. “Je zag alles van elkaar, beleefde alles met elkaar. Daardoor leerde je ook van elkaar. We moesten ook op elkaar kunnen vertrouwen. Je had weinig aan een collega die, als het spannend werd, op de wc ging zitten en daar een halfuur bleef. Dan ben je in je eentje toch een beetje verloren. Want soms konden er stoelen worden gegooid of met wapens worden gedreigd. Op elkaar móést je kunnen rekenen, en gelukkig kon dat ook."

Henk ervaart deze vertrouwensband vooral met Thijs van Veen en Wilma Mulder. Wilma werkt er al als Henk er komt werken; Thijs komt er ongeveer een jaar na Henk bij. “Ik denk dat ik een jaar of vier met ze heb gewerkt. Met sommige mensen had je een bijzondere band. Je verheugde je erop om met ze samen te werken, je voelde je veilig bij hen. Op Wilma en Thijs kon ik honderd procent rekenen. Thijs was een hele open, toegankelijke en fijne collega voor mij. Op een gegeven moment kwamen we ook bij elkaar thuis. Hij woonde nog bij zijn ouders en die waren ook heel warmhartig. Hij hield erg van muziek, ik had nog nooit ergens zoveel elpees zien staan als in zijn kamer! Met Wilma moest ik mijn eerste dag samenwerken. We waren gewoon een heel goed team samen. En als vrouw ging zij er goed mee om dat zij moest werken met allemaal mannen.”

Rond 1985 verhuist Henk naar Drenthe. “Toen ben ik daar de jeugdhulpverlening ingegaan en moest ik naar school in Culemborg. Ik heb nog heel lang wekelijks bij Thijs overnacht. Door de lange afstand is de vriendschap uiteindelijk toch verwaterd. Ik denk dat het contact heel snel weer vertrouwd voelt als we elkaar weer zouden zien."

Aanknopingspunten:
* Thijs van Veen en Wilma Mulder
* beiden geboren rond 1955
* begin jaren 80 werkten ze bij de rijksinrichting voor jongens ‘Op den Berg’ in Amersfoort
* Thijs woonde toen bij zijn ouders in Amersfoort, waar hij geboren en getogen is
* hij had een oudere broer, die destijds al getrouwd was en een dochter had
* Thijs was een muziekliefhebber en had een groot aantal elpees
* Wilma woonde in één van het zestal witte huizen dichtbij de rijksinrichting
* zij woonde daar samen met haar partner, die huisarts in opleiding was
* ze had toen geen kinderen
* ze had donkerbruin/zwart lang haar

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

collega's Thijs van Veen en Wilma Mulder

Ster advertentie
Ster advertentie