Buurmeisje Anneke Koning
- Nieuws
- Buurmeisje Anneke Koning
Tijdens de uitzending
We vinden al gauw de naam van de zus van Anneke, zij heette Henny. Henny verteld dat Anneke helaas vier maanden geleden is overleden. Henny kan zich weinig van de oorlog en Rikkert herinneren. Wel heeft zij hele goede herinneringen aan haar zus: ‘Anneke was een heel lief zusje’. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.
Het verhaal
Rikkert en Anneke waren buren in tijden van oorlog, ze woonde beide aan de Onstwedderweg in Nieuw Pekela. "We woonden pal naast elkaar. Anneke haar vader was er niet, hij was tewerkgesteld in Duitsland. Dus haar moeder stond er alleen voor. Anneke's moeder ontving 's avonds Duitse mannen en kon hierdoor niet altijd voor haar kinderen zorgen. Dan kwamen Anneke en haar zusje bij ons. Mijn moeder haalde die twee meiden op, kregen ze bij ons ontbijt en dan konden ze daarna naar school. Als die Duitsers dan ’s nachts weggingen, dan lag ik met mijn moeder achter de vensterbank om te kijken of die soldaten weg waren. Dan sprong mijn vader over de afrastering en die haalde dan wat boter en eieren en vlees daar weg, zodat wij ook wat hadden. Mijn vader was als de dood om tewerkgesteld te worden: hij vluchtte meerdere malen de weilanden in als ze weer langs de deuren kwamen. Dan moest mijn moeder seinen met een lamp dat de kust weer veilig was, en dan kwam hij weer terug."
"Ook ging mijn vader ’s avonds afluisteren bij de buurvrouw wie de Duitsers allemaal van plan waren weg te halen, daar hadden ze het dan onderling over. Mijn vader luisterde dat af of vroeg ernaar bij de buurvrouw. Dan ging mijn vader gauw de tuinen door om de mensen te waarschuwen."
“Deze verhalen heb ik grotendeels van mijn moeder, maar dat van die vensterbank, en dat wachten, dat kan ik me nog herinneren. En dat Anneke bij ons thuis gekleed en gewassen werd, in de ochtend rond half acht. Mijn moeder heeft die meiden echt goed verzorgd in die dagen. Maar verder was de verstandhouding tussen de beide buren goed. Mijn ouders hadden eigenlijk verder geen waardeoordeel over de buurvrouw. De vader van Anneke kwam na de oorlog ook weer thuis. Maar vrij snel zijn ze verhuisd naar het westen."
"De moeder van Anneke heette Bertha Twikkelder, de vader heette Henk Koning. Hij werkte jarenlang vóór de oorlog bij de sigarenfabriek Albatros in Nieuwe Pekela. Maar Anneke was dus zeven of acht jaar en toen is ze vertrokken. Ik zou niet weten waarheen. Ik heb haar nooit meer gezien. Ik zit nog vol met verhalen uit die tijd en mijn kleinkinderen willen het allemaal weten. Daardoor komt de persoon van Anneke vaak bij me naar boven. Wat zou er met Anneke en met haar zusje gebeurd zijn?”
Aanknopingspunten:
* Anneke Koning
* Anneke is geboren in 1938 in Nieuwe Pekela
* Zij heeft één jonger zusje
* Haar moeder heette Bertha Koning-Twikkelder en haar vader Henk Koning. Die heeft vóór de oorlog jarenlang als sigarenmaker bij de sigarenfabriek Albatros in Nieuwe Pekela gewerkt
* Het gezin Koning woonde aan de Onstwedderweg in Nieuwe Pekela
* In de oorlog is vader Henk Koning tewerkgesteld in Duitsland
* In het jaar na de oorlog, dus nog in 1945, is het hele gezin verhuisd uit Nieuwe Pekela naar het westen