Adres Onbekend
KRO-NCRV

Bijna opgelost: schoolvriendinnen Hanna en Corrie Smid

foto: Dizzy de Wijngaert
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna opgelost: schoolvriendinnen Hanna en Corrie Smid

“Ze gebruikten mij als excuus om naar feestjes te gaan…”

De Zoekbrigade heeft de hele familie Smid op een rij gezet. Zo ontdekken we dat Hanna tegenwoordig Hanna Bauer-Smid heet en in woont. Zus Corrie is inderdaad vertrokken naar Italië in 1975. Uiteindelijk bellen we met een familielid, Michael Vanenburg en dan komen we wel heel dichtbij! "Ik ben de zoon van Hanna... Mijn moeder en Corrie leven allebei nog en wonen inderdaad in het buitenland... Ik ga de boodschap doorgeven, zodat ze contact kunnen opnemen..." Beluister het verhaal in het fragment hieronder.

Het verhaal
Dizzy ontmoet de zusjes Hanna en Corrie Smid ongeveer zestig jaar geleden in Amsterdam. “Ik zat met ze op school en had met beiden goed contact. Met Corrie heb ik samen in de klas gezeten op het Christelijk Lyceum. Ik was toen ongeveer 17 of 18 jaar oud. Hanna heb ik al eerder leren kennen op het Hervormd Lyceum Zuid.”

Dizzy bouwt een vriendschap op met de zussen. “Het was altijd dollen met die twee. Ik kwam regelmatig bij hen over de vloer en zij bij mij. Het waren leuke, vriendelijke meiden. Ze gebruikten mij vaak als excuus om naar feestjes te gaan. Dan zeiden ze: ‘Daar mogen we niet naartoe van onze vader, maar als jij het vraagt wel.’ Dan keek hun vader mij indringend aan en vroeg hij of ik meeging. ‘Ja’, loog ik. En dan mochten ze erheen.”

Na hun schooltijd verliest Dizzy de zussen uit het oog. Maar rond 1978 komt hij Hanna nog een keer tegen in de buurt van het Leidseplein. “Het viel mij toen op dat zij haar rechtersnijtand miste. Ze vertelde mij toen dat Corrie naar Italië was verhuisd. Daarna heb ik geen van beiden ooit meer gezien of gesproken.”

Aanknopingspunten
* zusjes Hanna en Corrie/Corry Smid of Smit
* Hanna is geboren rond 1947/1948
* zij zat op het Hervormd Lyceum Zuid in de Brahmsstraat in Amsterdam
* Corrie is geboren rond 1952
* zij zat op het Christelijk Lyceum Zuid in de Moreelsestraat in Amsterdam
* samen met hun ouders woonden zij aan de Bilderdijkkade in Amsterdam
* hielden van bergbeklimmen
* Corrie is mogelijk naar Italië verhuisd
* Hanna miste ooit haar rechtersnijtand

button arrow
button arrow
foto: Dizzy de Wijngaert

Schoolvriendinnen Hanna en Corrie Smid