Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: 80-jarige tweeling uit Medemblik

foto: Adres onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: 80-jarige tweeling uit Medemblik

"Zonder de melk van hun moeder had ik het waarschijnlijk niet overleefd!"

We krijgen een tip binnen over een Joop van Zoonen. Joop krijgt in 1944 een tweeling met Nel Zwaan, wat toevallig ook de achternaam van Marry is. Ze komen echter niet uit Medemblik, maar uit Winkel, een dorp dat aan de andere kant van Opperdoes ligt. Zou het kunnen dat dit toch de tweeling is die we zoeken...? Wie weet meer? 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl. Beluister het volledige verhaal in de uitzending van 20 oktober 2024.

Het verhaal

Marry wordt geboren in oorlogstijd, eind mei 1944. "Mijn moeder had tijdens de oorlog niet genoeg borstvoeding voor mij. Daarom fietste mijn vader elke dag van Opperdoes naar een mevrouw in Medemblik, die rond mijn geboorte een tweeling had gekregen en melk over had. Ik realiseer me nu dat ik het zonder de melk van die vrouw waarschijnlijk niet had overleefd. Ik was te vroeg geboren en heel zwak. Dankzij haar ben ik er weer bovenop gekomen!"

Al een hele tijd probeert Marry deze tweeling uit Medemblik te vinden. "Ik ben op zoek naar de tweeling van deze mevrouw, die iets voor mij geboren werd. Dus in ieder geval voor eind mei 1944. Ze zijn in Medemblik opgegroeid, een klein dorp waar iedereen elkaar toch wel kent. Maar ik heb al veel rondgevraagd en tot nu toe herkent niemand de omschrijving... Ik ben hun moeder zo dankbaar voor alles wat ze voor ons heeft gedaan. Het zou geweldig zijn om in contact te komen met de tweeling en hun moeder postuum te kunnen bedanken. We zijn dit jaar alle drie tachtig geworden, dus dat zou een mooi moment zijn voor een feestje!"

Aanknopingspunten:
* een tweeling, geboren begin 1944 in Medemblik (in ieder geval voor eind mei)
* hun moeder voedde na hun geboorte ook een ander kindje uit Opperdoes: Marry
* Marry's vader was melkboer in Opperdoes
* huisarts De Kruijf uit Medemblik legde vermoedelijk het contact tussen de twee families
* mogelijk kwam de tweeling uit een protestants gezin

Zoekster Marry rond 1947