Adres Onbekend Op Straat
- Nieuws
- Adres Onbekend Op Straat
Rond de kerstdagen wilden wij, Adres Onbekend aandacht vragen voor de ruim 32 duizend mensen in Nederland die geen dak boven hun hoofd hebben. De winter staat voor de deur en deze groep dak- en thuislozen verdient een extra lief gebaar.
De redactie van Adres Onbekend wilde graag iets extra’s doen voor deze mensen. Daarom sturen we onze verslaggevers het land in. Zij gaan in gesprek met dak- en thuislozen en stellen hen de vraag: wie ben jij door jouw situatie uit het oog verloren, die je graag nog eens terug zou zien? Vervolgens proberen we met behulp van onze vaste Zoekbrigade en luisteraars deze mensen terug te vinden en te zorgen voor een warm wederzien. Vrienden, familie of geliefden die elkaar rond de kerst weer aan kunnen kijken.
Amy- Lee op zoek naar verhalen van dak- en thuislozen
Adres Onbekend heeft hiervoor verslaggever Amy-Lee op pad gestuurd en zij is in gesprek gegaan met dak- en thuislozen. Tijdens die gesprekken bleek al snel dat er een aantal mensen waren die graag weer in contact zouden willen komen met mensen die zij uit het oog zijn verloren.
Onze missie was dan ook om die ontmoetingen te realiseren en we hebben alles op alles gesteld om dit nog voor de kerstdagen voor elkaar te krijgen, uiteraard met hulp van onze zoekbrigade en onze luisteraars.
Een aantal van deze verhalen kun je hieronder teruglezen en luisteren. Sommige zoektochten zijn nog niet opgelost en hiervoor kunnen we uiteraard nog jullie hulp gebruiken.
Luister hier onze bijzondere kerstaflevering terug:
Adres Onbekend
"Het heeft nooit aan jou gelegen dat je weg moest, Fouad, nooit."
Fouad zoekt zijn moeder en zijn pleegfamilie
Fouad (37) is door zijn situatie veel mensen kwijtgeraakt, zo ook zijn moeder Thea van den Berg. "Ik ben haar uit het oog verloren, maar niet uit het hart.” Totdat Fouad twee jaar oud is woont hij bij zijn moeder, daarna wordt hij door omstandigheden uit huis geplaatst. "Toen kwam ik bij mijn pleegouders terecht in het gezin Nagtegaal, hen zoek ik ook! Later ben ik naar een kindertehuis verplaatst en zag ik mijn moeder af en toe een paar uurtjes. Later is het contact helemaal verwaterd."
Fouads moeder krijgt haar zoon op haar zestiende: "Ze is nu 53 jaar oud. Ze is lang, net als ik, en ze is lief. Om positief en gezond te blijven doet zij aan kickboksen. Haar laatste adres is de Kornoeljestaat in Nijmegen. Ik zou haar graag willen zeggen dat ik van haar houd. Ik wil mijn moeder gewoon een knuffel geven.”
Als hij twee jaar oud is komt Fouad dus terecht bij de familie Nagtegaal in Druten. "Vanaf mijn tweede tot mijn vijfde hebben zij mij opgevoed. Ik voelde mij daar thuis. Totdat zij mij hebben afgezet bij een kindertehuis in Gelderland. De reden dat ik daar weg moest is mij onbekend. In het kindertehuis heb ik tot mijn achtste gezeten. Eerst was het leuk, maar later veranderde de sfeer." Ook zijn pleeggezin wil hij graag terugzien "Ik wil ze zeggen dat ik ze mis en dat ik van ze houd. Ik mis ze... Laten we een keer afspreken en mooie kerstdagen hebben!”
En heel goed nieuws voor Fouad, want zijn pleegouders Theo en Rianne Nagtegaal staan bij ons op de voicemail! Ze zijn heel benieuwd wat er van hun pleegzoon geworden is en dus komen ze hem verrassen in de studio: "Dit ontroert me enorm, het is zo problematisch geweest allemaal... Het heeft nooit aan jou gelegen dat je weg moest, Fouad, nooit."
Fouads moeder hebben we nog niet kunnen vinden, heb jij meer informatie? Kijk voor alle aanknopingspunten en meer informatie hier.
Fouad vertelt zijn verhaal in de uitzending en ontmoet zijn pleegouders
Video niet beschikbaar
Het verhaal van Fouad
"Ik zou haar wel willen omarmen!”
foto: kro-ncrv
Stefan zoekt zijn vriendin Joany
Stefan is zelf een tijd dakloos geweest en doet inmiddels al tien jaar pastoraal werk bij het Leger des Heils, hij noemt het zelf ook wel 'een straatpastoor voor daklozen'. In de Wagerstraat in Den Haag ontmoet Stefan de Surinaamse Joany Town. “We hadden als broeder en zuster gelijk een klik, door de Bijbelstudie. Het is het mooiste werk wat er is!”
De twee raken goed bevriend en trekken regelmatig samen door de straten. “Maar ik heb nu al een hele tijd niks van Joany gehoord. Zij is dakloos en zat eerst, net als ik, ergens in Rijswijk. Ik heb helemaal niks meer van haar gehoord, dus ik zou graag weer contact met haar willen en horen hoe het met haar gaat."
Meestal heeft Stefan telefonisch contact met Joany. “Maar vanaf 13 oktober kreeg ik geen berichten meer terug via de app. Dat was de dag van haar verjaardag, volgens mij werd ze vijftig jaar. Wij gingen altijd goed en hartelijk met elkaar om, ik zou haar wel willen omarmen! Het zou een mooi kerstcadeau zijn als Joany en ik elkaar weer voor de kerst tegenkomen."
Tijdens de uitzending van 24 december hoort Stefan dat Joany een zus heeft: Mariska. Het lukt om met haar in contact te komen, maar helaas vertelt zij ons het trieste nieuws dat haar Joany op 17 oktober overleden is. Pas iets meer dan twee maanden geleden… Mariska vindt het bijzonder dat Stefan zo veel met Joany optrok en komt voor hem naar de studio. "Ik vind het heel fijn om te horen dat jij zo'n goede band met haar had en dat jullie elkaar zo goed begrepen!"
Beluister het fragment hieronder en bekijk ook de korte video van hun ontmoeting.
Stefan ontmoet de zus van Joany
Video niet beschikbaar
"Ik ben nog naar het station gegaan, maar ze waren al weg..."
Moeder Thérèse zoekt haar zoon Rudolf
Verslaggever Amy-Lee leer in het Aandachtshuis in Den Haag Thérèse kennen. Zij kreeg in 1978 haar eerste van acht zoons: Rudolf. Al 26 jaar hebben zij elkaar al niet gezien. "Ik woonde toenik zwanger was van Rudolf in een studentenflat, daar mocht je niet met een baby wonen. Toen ik bevallen was is mijn zoon gelijk meegenomen door een pleeggezin."
Thérèse heeft haar zoon na zijn geboorte nog twee keer zien en ze zwerft rond door het land. "Toen hij dertien was stond hij ineens voor mijn neus in Amsterdam. Daar schrok ik van, ik had kapotte kleding aan. Ik ben toen nog naar het station gegaan, maar ze waren al weg..." Wanneer Rudolf zeventien is zoekt Thérèse hem op in zijn adoptiegezin. "Hij was heel erg lief, hij gaf me geld en eten en drinken." Daarna zien Thérèse en Rudolf elkaar niet meer. "Ik wil hem heel graag spreken en zien. Het is al zo lang geleden..." Beluister de reportage hieronder.
We hebben zoon Rudolf helaas nog niet gevonden, kun jij ons verder helpen? Kijk dan hier voor alle informatie en meer over dit verhaal.
Meer weten over het Aandachtshuis in Den Haag? Kijk dan hier.
Reportage over Thérèse
Dit is moeder Thérèse met haar oproep
Video niet beschikbaar
"Ik ben bang dat hij op straat leeft... ik zou graag willen weten of het goed met hem gaat."
Loraine zoekt haar neef Dennis van Duren
Loraine op zoek naar haar neef Dennis van Duren, die op zijn zeventiende wegloopt van huis, weg van zijn familie. "Hij wilde geen contact meer met zijn familie. Ik heb nooit begrepen waarom." De herinneringen aan Dennis zijn nog steeds sprekend voor Loraine: "Ik logeerde bij hem, mijn opa en oma namen ons elk jaar een dagje mee naar Amsterdam met de trein. We hebben altijd goed contact gehad."
"De enige familieleden die Dennis in de afgelopen jaren gezien hebben zijn onze opa en oma. Tien jaar geleden lag mijn opa heel slecht, hij wilde Dennis nog een keer zien." Dennis en zijn opa en oma zien elkaar nog één keer, maar de rest van zijn familie ziet of spreekt Dennis niet. Dat zorgt voor reuring in de familie: "Mijn tante voelt zich hierdoor erg buitengesloten." Dennis lijkt sinds het laatste contact met zijn opa en oma verdwenen en dat vindt Loraine zorgelijk. "Zijn laatste adres was in Helmond, elf jaar geleden. Maar ik ben bang dat hij nu op straat leeft. Ik zou graag willen weten of het goed met hem gaat."
Dennis blijft voor Loraine belangrijk: "In november was Dennis jarig, hij werd veertig. Toen dacht ik: 'Hoe zou het nu met hem gaan?' Ik weet niet of Dennis zit te wachten op contact, maar ik kan me voorstellen dat het na zo'n lange tijd lastig is om weer contact op te nemen met je familie. Ik zou het in ieder geval wel graag willen."
Neef Dennis hebben we helaas nog niet gevonden. Weet jij meer? Kijk dan hier voor alle informatie en meer over dit verhaal.
Loraine Ruisch
Podcast 'Uit het Oog'
Daarnaast hebben in onze podcast 'Uit het Oog' vijf mooie afleveringen gemaakt rondom dit thema, deze indrukwekkende verhalen uit ons rijke archief zijn in een nieuw jasje gestoken en hier te beluisteren:
foto: KRO-NCRV