Adres Onbekend
KRO-NCRV

Familie van en/of informatie over meneer Stam

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Familie van en/of informatie over meneer Stam

De zoon van opa Joop, Loek van der Stam, nodigde Jeroen uit voor een ontmoeting. Zo leerde Jeroen de halfbroer van zijn moeder toch nog kennen: “We werden groots ontvangen, het was een hartverwarmende ontmoeting. We werden gelijk omhelst en er was bijna geen twijfel of we wel echt familie zijn. Loek is een hartelijke man. Ik vond het een fantastische ervaring en ze hebben ons zelfs uitgenodigd voor de familiereünie die binnenkort plaatsvind. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Tijdens de uitzending:
Kan meneer Stam ook Van der Stam heten? Jeroen denkt van wel! We komen in contact met Loes van der Stam en zij verteld dat slagerij Stams Vleeschpaleizen altijd in de familie is geweest. Loes denkt dat Joop van der Stam, haar oom, weleens de persoon kan zijn die wij zoeken. Joop was slager en woonde in de Heemstedestraat. Joop zou niet met de oorlog zijn overleden, maar zelfs tachtig jaar oud zijn geworden. Joop heeft een zoon genaamd Loekie en een dochter genaamd Joke. Loekie is inmiddels vijfentachtig jaar oud en staat open voor een DNA-test. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal:
In 1992 hoort Jeroen dat zijn opa niet zijn echte opa is. Zijn moeder komt dat jaar te overlijden op 60-jarige leeftijd. “Een half jaar voordat ze overleed kreeg ze ruzie met haar vader. Die ruzie liep hoog op en toen zei ze: 'je bent mijn echte vader niet! Hij zei: dat klopt, dat ben ik niet.' Nou, daar wil ik alles over weten, zei mijn moeder. Nee, zei hij, dat neem ik mee mijn graf in. Ze heeft daar toch met hem over gesproken, ook met mijn oma. Toen kwam ze erachter dat de relatie van mijn opa en oma in 1931, een half jaar voordat ze gingen trouwen, uitging. Mijn oma kreeg toen een andere relatie en is in verwachting geraakt. Daar is mijn moeder uit voortgekomen. Het bleek dat mijn opa niet vruchtbaar was, dus ze hebben daarna geen kinderen meer gekregen. ”

"Mijn moeder had wel vaker onenigheid met mijn opa. Terwijl ik mijn opa een fantastische man vond. Hij heeft ontzettend goed voor haar gezorgd. Mijn opa heeft mijn moeder als buitenechtelijk kind opgenomen en daar zijn leven lang een goede relatie mee gehad. Mijn moeder sprak weleens over mijn opa dat hij nogal streng was, maar ik denk dat hij het beste met haar voor had. Ik kan me alleen herinneren dat mijn opa en oma ontzettend liefdevol waren. Mijn moeder was 23 jaar toen ze van mij beviel in 1958 en heeft toen tuberculose gekregen. Ze moest twee jaar naar een sanatorium in Bilthoven en toen ben ik opgevoed door mijn opa en oma, de eerste drie jaar van mijn leven."

“Ik weet wel dat mijn moeder er nog mee bezig is geweest, maar ze was te ziek om het verder uit te zoeken. Ze is in 1992 wat adressen gaan zoeken, maar ze werd erg ziek en is aan kanker overleden toen ze net 60 jaar was. Mijn opa is twee jaar later, in 1994, overleden en mijn oma in 1999. Zij spraken daar verder nooit meer over. Mijn opa heeft wel verteld dat hij weleens op bezoek kwam nadat mijn moeder geboren was, op de Aalsmeerweg. Dat hij een paar keer thuiskwam en dat die man de trap afkwam. En dat hij dat heel erg vond. Maar ja, hij wilde zijn kind waarschijnlijk zien. Tot 1941/1942 is dat geweest. Die meneer Stam zou toen hij 30/35 jaar was zijn omgekomen in de oorlog."

"Ik zou graag willen weten wie die meneer Stam was. Wat was het voor iemand? Dan kun je dus ook natrekken wie halfzusjes en halfbroertjes van mijn moeder zijn geweest. Je weet het nooit wat eruit voorkomt. Het enige wat we weten is dat hij Stam heette van zijn achternaam en Joods was. Maar een Joodse slager die Stam heet, daar zijn er denk ik niet zoveel van."

Aanknopingspunten:
* familie van en/of informatie over meneer Stam
* waarschijnlijk geboren rond 1905
* hij was van Joodse afkomst
* hij was slager in de Hoofddorppleinbuurt in Amsterdam
* in 1931 heeft hij kort een relatie gehad met Maria Jacoba van Leeuwaarden (1907) en in die periode is zij in verwachting van hem geraakt
* Maria Jacoba van Leeuwaarden trouwde met Jacobus Alouisius Johannes Bakker (Louis) op 5 november 1931
* Johanna Maria Bakker (Ans) werd geboren op in juni 1932 (= dus de dochter van meneer Stam)
* Maria en Louis woonden op de Aalsmeerweg in Amsterdam
* meneer Stam is daar een aantal keer langs geweest om zijn dochter te zien
* in de Tweede Wereldoorlog is hij vermoord, waarschijnlijk rond 1941/1942

Familie van en/of informatie over meneer Stam

Vervolg: Familie van en/of informatie over meneer Stam

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend