Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: bekenden van vader Thomas van Dijk

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: bekenden van vader Thomas van Dijk

"Je moest niet over zijn privéleven beginnen..."

Een van de Zoekbrigade-leden trekt erop uit naar het archief van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. En met succes! Want we vinden allerlei archiefvondsten voor Emmy en Thomas, onder andere een foto, persoonskaarten en een scan van vaders handtekening. Helaas blijft het voor nu wel bij papieren en spreken we nog niemand die hem persoonlijke gekend heeft. De lijnen blijven dus geopend voor iedereen die Thomas van Dijk senior heeft gekend op 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl. Beluister het verhaal in het fragment hieronder.

Het verhaal
Emmy en Thomas zoeken verhalen over Thomas' vader: de Amsterdamse Thomas van Dijk senior. "De voornaam Thomas komt heel veel voor in de familie. Hij was een rasechte Amsterdammer en heeft altijd in de binnenstad gewoond. Hij werkte bij de bibliotheek en staat zelfs nog op de voorkant van een boek dat de bibliotheek heeft uitgegeven. Hij kon je alles over de stad vertellen, maar dat was ook meteen het enige. Je moest niet over zijn privéleven beginnen..."

Vader Thomas van Dijk is altijd in beeld geweest, maar spreekt niet graag over zijn leven. "Wij hebben hem nooit écht gekend, maar hij is wel altijd in beeld geweest. Hij heeft altijd samengewoond met Margareta, de moeder van Thomas junior, maar ze zijn nooit getrouwd geweest. Hij is als kostwinnaar gekomen en is ook als kostwinnaar gebleven. Ze hebben dus altijd samengewoond, maar sliepen niet op dezelfde kamer. Het was heel apart eigenlijk. Wij denken niet dat zij elkaar leuk vonden, maar ze hebben ook nooit meer een andere liefde gehad. Als er een verjaardag was, dan kwam Margareta eerst en kwam Thomas senior met een tram of bus later. Het was ook wel een verlegen en teruggetrokken man. Maar hij heeft Margareta en haar andere twee dochters altijd onderhouden! We hebben nog wel gevraagd of hij Thomas, zijn zoon, wilde echten, maar daar is hij niet meer aan toegekomen voordat hij stierf."

Emmy en Thomas hopen nu op familie of vrienden van Thomas van Dijk senior, die meer over hem kunnen vertellen. "Wij hopen dat er nog familie is die ook ‘Van Dijk’ of ‘Thomas’ heet. Want Thomas senior heeft altijd gezegd dat hij geen familie had. Toen hij was overleden, bleek uit de erfenis dat er toch nog familie was. Het kan ook zijn dat het heel ver weg familie is, maar wij zijn gewoon heel benieuwd!"

Aanknopingspunten:

* familie of verhalen over vader Thomas van Dijk
* geboren in maart 1904
* was een rasechte Amsterdammer
* werkte bij de bibliotheek in Amsterdam
* is tewerkgesteld in Dresden
* is overleden in 1977
* hij woonde samen met Margareta Smit (*1906), maar ze waren niet getrouwd
* ze hebben onder andere in de Vespuccistraat, de Kleine Beerstraat en de Kometensingel in Amsterdam gewoond

Bekenden van vader Thomas van Dijk