Evergreens

De invloed van Yoko Ono op Imagine

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De invloed van Yoko Ono op Imagine

Vandaag in 1971 bracht John Lennon zijn album 'Imagine' uit, met de titelsong als zijn belangrijkste solowerk. De invloed van zijn vrouw Yoko Ono is onmiskenbaar op het lied.

Het is het voorjaar van 1971 als de breakup van The Beatles al een jaar geschiedenis is, en de 'Fab Four' allemaal hun eigen muzikale pad hebben gekozen. Paul McCartney heeft al twee soloalbums op zijn naam staan en pakte met 'Uncle Albert/Admiral Halsey' zelfs al zijn eerste non-Beatles-nummer 1-hit in Amerika. George Harrison kon over dezelfde successen spreken; zijn album 'All Things Must Pass' prijkt bovenaan de jaarlijstjes van 1970 en hitsingle 'My Sweet Lord' staat bovenaan in de meeste internationale hitlijsten. Ringo Starr was ondertussen bezig met het opnieuw opwarmen van Britse hitjes uit het pre-rock-'n-roll-tijdperk.

Cloud Piece

John Lennon had met zijn debuutplaat, simpelweg 'John Lennon/Plastic Ono Band' geheten, niet het gewenste commerciële succes behaald, maar kon wel rekenen op positieve kritieken van het journaille. Lennon was vooral bezig met politiek activisme en vredesacties en Yoko Ono, maar besloot zich in 1971 toch weer te richten op een nieuwe plaat. Op 'Imagine' koos hij voor een toegankelijker geluid, met tekstuele bijdragen van zijn vrouw Yoko Ono.

Ono bracht namelijk in 1964 al een dichtbundel op de markt: 'Grapefruit'. Het gedicht 'Cloud Piece' van de Japans-Amerikaanse artieste gaat als volgt:

Quote

Imagine the clouds dripping / Dig a hole in your garden to put them in

Yoko Ono, 'Cloud Piece'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Lennon is dit gedicht van Ono een blauwdruk voor het concept en de tekst van zijn song 'Imagine'. Credits kreeg zijn vrouw echter niet. "In die tijd was ik behoorlijk egoïstisch", zei Lennon. "Ik was een beetje een macho. Ik negeerde haar contributies, maar eigenlijk kwam alles rechtstreeks van 'Grapefruit' vandaan."

Op 'Imagine' betoogt Lennon dat de wereld beter af is zonder religie, grenzen en politiek. Het magazine Rolling Stone omschreef de tekst als "22 sierlijke regels met vertrouwen in een wereld die zichzelf kan repareren en veranderen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kort voor zijn dood gaf Lennon toe dat 'Imagine' qua concept grotendeels het werk is van Yoko Ono en in 2017 werd zij alsnog toegekend als medeschrijver van het nummer.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST