Evergreens

'Don't Give Up' van Peter Gabriel & Kate Bush

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Don't Give Up' van Peter Gabriel & Kate Bush

Het had niet veel gescheeld of er had Peter Gabriel & Dolly Parton gestaan! Maar er is meer te lezen over deze evergreen uit 1986.

Hopeloos

Het duet is terug te vinden op So (1986), het vijfde album van Peter Gabriel. ​Het nummer uit 1986 vertelt het verhaal van een radeloze, werkloze man. Hij wordt hoopvol toegezongen door zijn vrouw, Kate Bush.

Gabriel vindt de inspiratie voor het lied mede in een krantenartikel dat zijn toenmalige vrouw hem laat lezen. In het artikel wordt de zelfmoord van een wanhopige man vermeld.

Of zoals Gabriel het zelf ooit omschreef: "Het lied gaat over falen, een van de zwaarste dingen die we moeten leren."

Voor de songtekst zou hij een klein jaar later de prestigieuze Ivor Novello Award ontvangen.

Quote

No fight left or so it seems, I am a man whose dreams have all deserted, I've changed my face, I've changed my name, But no one wants you when you lose

Don't Give Up

Dolly Parton

Hadden de zaken net iets anders gelopen, dan was Dolly Parton in het duet te horen geweest. Peter Gabriel bood de klus als eerste aan bij de 'Jolene' ster. Maar het lot besliste anders: Dolly had geen interesse.

Twee videoclips

Wist je dat het nummer twee videoclips heeft? Godley & Creme (Ja, die van 'Cry' en 'Englishman In New York') producerende de meest bekende video, waarin het koppel elkaar innig omhelst voor een hemellichaam.

Weetje: Godley & Creme maakten in de jaren '80 ook videoclips voor de Police (Don't Stand So Close To Me') en 'View To A Kill' voor Duran Duran.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bekijk hieronder de minder bekende 'tweede versie':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST