Evergreens

Sam & Dave: dubbel dynamiet op het podium én daarbuiten

foto: Wikipedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Sam & Dave: dubbel dynamiet op het podium én daarbuiten

Vandaag in 1935 werd Sam Moore geboren, de Sam in het legendarische soulduo Sam & Dave. De twee maakten in de jaren '60 furore met hits als 'Soul Man' en 'You Don't Know What You Mean To Me' en energieke liveshows, maar gevechten buiten het podium maakten een einde aan de groep.

Het ontstaan van Sam & Dave is een mooie toevalligheid. In 1961 organiseert Sam Moore in een bar in miami een zangwedstrijd. Dave Prater, lid van een gospelkoor in Georgia, deed mee met een liedje van Jackie Wilson. Prater kende de tekst echter niet goed en vergat soms wat regels, maar Sam Moore was zo vriendelijk bij te springen. Het duet beviel goed en de twee besloten samen verder te gaan.

Er volgden wat singles bij Roulette Records, dat de twee al snel contracteerde. Een groot succes werd het niet, en Sam & Dave verkasten naar het grotere Atlantic. Daar kregen ze producers Isaac Hayes en David Porter toegewezen als producers. Booker T. & the M.G.'s werden hun begeleidende band en de eerste opnames konden gemaakt worden.

Dubbel dynamiet

Met songs als 'Hold On! I'm Comin' (volgens de annalen gebaseerd op de kreet die producer David Porter uitsloeg toen collega Isaac Hayes vond dat ie wel erg lang op de wc zat), 'Soul Man', en 'I Thank You' weten Sam & Dave in korte tijd meerdere top 10-hits te scoren, ook in Nederland.

En niet alleen in de studio komt Double Dynamite tot stand, de naam van hun tweede studioalbum, ook op het podium is het dynamiet: Sam & Dave staan bekend als een van de beste liveacts van de jaren '60.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ruzie

Maar die energie moet achteraf ergens heen, en Sam & Dave eindigen hun avond vaak ruziemakend en vechtend. Contractueel gerommel zorgt ervoor dat het duo hun producers én sessieband kwijtraken en dat hun nieuwe muziek lang niet zo sterk is als daarvoor. Het succes is op, de ruzies worden heviger en ook drugsmisbruik leidt ertoe dat Sam & Dave er in 1970 de brui aan geven.

Dave Prater wordt in 1987 gearresteerd voor cocaïnehandel; hij overlijdt een jaar later bij een auto-ongeluk. Sam Moore heeft zijn drugsproblematiek achter zich gelaten en treedt nog altijd sporadisch op. In 2017 verzorgde hij zelfs de inauguratie van Donald Trump als president, en recent werkte hij nog samen met Bruce Springsteen.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST