Genieten
MAX

Deze bijzondere chocoladereep is een hit op internet

foto: Rudolph van Veen
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze bijzondere chocoladereep is een hit op internet

Grote kans dat je hem al voorbij hebt zien komen op sociale media: de Dubai-chocoladereep. Het is zo'n hit dat de repen zelfs al bij sommige supermarkten te verkrijgen zijn. Meesterpatissier Rudolph van Veen is zelf ook in de bijzondere chocoladereep met pistache en kadayif gedoken. Hij vertelt er alles over in Goeiedag Haandrikman!

De Dubai-chocoladereep is zoals de naam al verraadt ontstaan in de Verenigde Arabische Emiraten. "Een chocoladewinkeltje deed iets wat in Dubai gewoon past: chocolade maken", vertelt Rudolph van Veen. "Dat is een luxeproduct, dus dat doet het goed in Dubai. Maar in de reep werd een vulling gedaan van kadayif. Dat zijn een soort deegsliertjes. Het lijkt op vermicelli, of een heel dun gesneden filodeeg. Het is van Griekse of Turkse afkomst en het heeft wat weg van baklava."

In die chocolatier in Dubai gebruikten ze die kadayif om, krokant gebakken, met pistachepasta in een chocoladereep te verwerken. "De meningen verschillen er een beetje over, maar sommigen zeggen dat er ook tahin, sesampasta, in gaat."

Héél crispy

Rudolph is helemaal weg van de Dubaireep. "Dit is een relatief eenvoudig product, maar het is heel krokant, groen en rijk, met een pistachesmaak en een hint van sesam in de achtergrond. Als je in die chocoladereep bijt, dan komt die groene vulling naar voren. Die is héél crispy, een beetje zoals cornflakes."

Dooreetfactor

Zelf maakte hij ook al een Dubai-chocoladereep. Op Instagram bekeken al meer dan een miljoen mensen de video waarin Rudolph uitlegt hoe je de reep maakt. "Het eerste waaraan ik dacht toen ik dit proefde, was feuilletine. Dat is een trend in Frankrijk, waar bonbons, maar ook desserts en taarten van chocolade, gedecoreerd worden met een heel krokant laagje. Feuilletine zijn schilfers van ijskoekjes, die worden door banketbakkers ingekocht. Dat meng je met een pralinépasta en chocolade. Dat geeft echt een crispy beleving, een bijzonder mondgevoel. Dat heeft de Dubaireep ook. Het is textuur, en dat is niet letterlijk smaak, maar het maakt wel smaak. Als chips niet zo crunchy zouden zijn, zou je ze ook niet door eten. Het heeft echt een dooreetfactor."

Rudolph van Veen vertelt over de Dubai-chocoladereep.

Maak 'm zelf:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.