Genieten

Kijktip: Documentaires rondom zeezenders

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kijktip: Documentaires rondom zeezenders

Bekijk op NPO Start (en/of Plus) deze televisieuitzendingen rondom de zeezenders.

Andere Tijden: Het avontuur van de radiopiraten (2015)

Als begin jaren 70 de radiozenders Veronica en Noordzee uit de lucht worden gehaald, springen lokale piraten ter land in het gat. Den Haag wordt dé radiopiratenstad van Nederland met tientallen 'vrije jongens' die de ether in duiken. Bij het publiek zijn de piratenzenders populair. Rechtstreeks contact met de luisteraars, verzoekplaatjes, lokale advertenties; er blijkt behoefte te zijn aan kleinschaligheid en gemeenschapsgevoel. Alles waar Hilversum volgens de fans niet in voorziet. Maar het blijft illegaal en een kat- en muisspel tussen de piraten en de Radio Controle Dienst is vast onderdeel van het avontuur.

Video niet beschikbaar

In De Voetsporen van: Boze babyboomers (2023)

Provolid Irène van de Weetering toont haar Witte Wijvenplan. Politicus Nico Verlaan vertelt over de strategie van de Boerenpartij. En Ad Bouman neemt Philip mee naar de studio van Radio Veronica voor de beats van de jaren zestig

Video niet beschikbaar

Tineke de Nooij 60 jaar in het vak (2020)

Tinekes carrière begon bij de zeezender Radio Veronica. Ze maakte niet alleen radio, maar ook tv-documentaires en introduceerde de middagtelevisie in Nederland. Ze won vele prijzen, waaronder een Radio Bitches Oeuvre Award, de ere-Zilveren Reissmicrofoon en de Marconi Award.

Video niet beschikbaar

De jaren 70 (2007)

De trend in de jaren 70 is huiselijkheid. Huiskamers worden aangekleed met visnetten, zitzakken en rieten matten. Bruin, paars en oranje zijn modekleuren. Maar deze periode wordt ook gekenmerkt door een grote hoeveelheid protesten. In 1973 neemt het parlement de zogenaamde Anti-Veronica wet aan. Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal moeten haar uitzendingen staken.

Video niet beschikbaar

Op YouTube

In deze mini-documentaire van Beeld & Geluid wordt Veronica uitgelicht, en zie je het schip de Norderney:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Britse Pathé archief ging in 1965 langs bij Radio Caroline:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.