EO Live 10 augustus

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 10 augustus

In deze zomerse editie van EO Live praat Petra de Joode met Sjirk Kuijper van het Nederlands Dagblad over de vraag hoe de toekomst eruit ziet voor christelijke mediabedrijven. Ook is er aandacht voor de 'Beeldenstorm'. Die begon op 10 augustus 1566. Waarom gingen protestanten over tot vandalisme? En cultuurtheoloog Frank Bosman vertelt over humor in het bijbelverhaal van Bileam en de ezel.... Dit en veel meer in EO Live.

EO Live

EO Live, zaterdag 10 augustus 2019, 19:00 t/m 22:00 Op NPO Radio 5

Presentatie: Petra de Joode

Inhoud:

Is er toekomst voor christelijke mediabedrijven?

Het medialandschap verandert in rap tempo. Vijftien jaar geleden waren kranten nog leidend in de nieuwsvoorziening, evenals de televisiestations. Anno 2019 heeft internet die rol overgenomen en moeten omroepen, magazines en kranten zich daartoe verhouden. Lukt dat en hoe doe je dat? Hoe gaat het met de christelijke media en is daar toekomst voor? EO Live vraagt het aan Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad.

Waarom gingen protestanten over tot vandalisme?

We gaan een tijdreis maken naar een gebeurtenis op dezelfde datum in het verleden. We gaan naar 10 augustus van het jaar 1566. In die periode werd in de Nederlanden maar één geloof toegestaan: het katholieke geloof. Maarten Luther en zijn geloofsgenoten protesteren daartegen. In de Nederlanden komt de strijd tussen katholieken en protestanten op 10 augustus 1566 tot een enorme uitbarsting. Die gebeurtenissen kennen we vandaag de dag als ‘De Beeldenstorm’. Een gesprek met historicus Enne Koops.

Humor in de bijbel: Bileam en de ezel

De bijbel is een heel serieus boek. Maar volgens cultuurtheoloog Frank Bosman is er in dit eeuwenoude boek ook veel humor te bekennen. Hij schreef het boek ‘God houdt wel van een geintje’, en de komende zomer neemt Frank ons mee in onze zoektocht naar humor in de bijbel. Op zaterdag augustus vertelt Frank over de humor in het verhaal van Bileam en de ezel.

Boekbespreking: ‘Slaaf van Angst’

In de zomer van 2000 gaat Anita een jaar werken in het Palestijnse dorp Beit Jala in een tehuis voor gehandicapte kinderen. Ze maakt de rellen mee die het begin markeren van de Tweede Intifada (Palestijnse volksopstand). Het leven in het dorp wordt steeds meer gedomineerd door beschietingen en andere gevolgen van de Intifada. Ze maakt gevaarlijke en beangstigende situaties mee. In 2015 zoekt Anita in Nederland hulp bij een psycholoog, omdat haar leven steeds meer beheerst wordt door angsten en somberheid. Die constateert PTSS (posttraumatische stressstoornis) en adviseert EMDR, een therapie die vaak ingezet wordt bij trauma's. Samen met de therapeut neemt ze alle angstige situaties door die ze tijdens haar jaar in Israël heeft meegemaakt. Geloofsbeleving en haar loyaliteitsconflict met betrekking tot Israël spelen daarin ook een rol. In EO Live vertelt Anita Franschman haar verhaal.