EO Live 29 september 2018
- Nieuws
- EO Live 29 september 2018
In EO Live geeft zangeres Benita Miranda een prachtig optreden. Hella van der Wijst praat met Kees van der Staaij over een dreigende subsidiestop aan Siriz. Leden van daklozenkoor 'De Straatklinkers' vertellen over hun rol in de film 'The Disciple', En Alfred Edelstein legt uit waarom de EO een omstreden film over antisemitisme gaat uitzenden. Dit en nog veel mee in EO Live...
EO Live
Zangeres Benita Miranda geeft optreden op EO Live podium.
Benita wordt in 1976 geboren in Suriname. Op jonge leeftijd komt ze met haar ouders in Nederland wonen. In haar jeugd speelde het geloof geen al te grote rol. In haar pubertijd heeft zij het Christelijk geloof vaarwel gezegd. Op haar 21ste heeft Benita de liefde van Jezus leren kennen en is zij tot bekering gekomen. Sindsdien zingt ze van haar geloof. In EO Live zingt ze naast het lied ‘Hoe groot zijt Gij’, ‘Heer, nu ben ik verlicht’, ‘Wie is als onze God’ en ‘The bride gets ready’.
Kees van der Staaij over dreigende subsidiestop Siriz.
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet de subsidie aan Siriz stopzet. Siriz is een organisatie die voortkomt uit de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind, en wil het aantal abortussen in Nederland verminderen. Dit jaar ontving Siriz 1.7 miljoen euro subsidie van de overheid, maar de Tweede Kamer wil nu dus een subsidiestop omdat de organisatie een te sturende rol zou innemen. Fractieleider Kees van der Staaij van de SGP is boos en heeft het over nepnieuws en een geregisseerde campagne tegen Siriz. In EO Live vertelt Kees van der Staaij waarom hij vindt dat Siriz subsidie moet blijven krijgen van het rijk.
Daklozenkoor 'De Straatklinkers' speelt hoofdrol in rauwe film 'The Disciple'.
Dit weekend gaat tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht een heel bijzondere film in premiere. Het is de film 'The Disciple', waarin het Amsterdamse daklozenkoor 'De Straatklinkers' een centrale rol speelt. Dit dak- en thuislozenkoor is een initiatief van de protestantse diaconie in Amsterdam. Luc Tanja, voormalig Amsterdams straatpastor, vertelt samen met enkele 'Straatklinkers' in EO Live over dit bijzondere filmproject. Hoe hebben 'De Straatklinkers' de film ervaren? En wat hebben ze er van geleerd?
Steeds meer christenen vieren het loofhuttenfeest mee.
Niet alleen Joden vieren deze week het Loofhuttenfeest, ook steeds meer christenen vieren dit feest mee. Zo ook in Hendrik Ido Ambacht. Daar hebben ze naast het kerkgebouw van De Ark een grote loofhut gemaakt van takken en rietstengels. Zoveel mogelijk activiteiten die de kerk deze week organiseerde vonden plaats in deze loofhut. In EO Live een gesprek met dominee Piet van Veldhuizen.
Jan van Benthem over Russisch gekonkel rondom MH17.
Afgelopen week hield premier Rutte een toespraak bij de Algemene Vergadering van de VN. Opnieuw ging zijn toespraak over het belang van waarheidsvinding rondom het neergeschoten vliegtuig MH17. Ondertussen is het de Russische pers gelukt om zo'n beetje alle beweringen van de Russische overheid, punt voor punt onderuit te halen. Het lijkt er inmiddels op dat de hele wereld precies weet wat er gebeurt is rondom de crash van MH17, maar dat de Russische overheid in haar eigen leugens blijft geloven. Jan van Benthem schreef deze week een groot verhaal over deze kwestie in het Nederlands Dagblad. EO Live belt hem op.
Annette Vink over haar verandering na meerdere depressies en zelfmoordpogingen.
Als ze haar zoontje van 8 knuffelt, bestaat er geen gelukkiger vrouw op deze wereld dan Annette Vink. Maar dat ze haar zoontje kan knuffelen is al een wonder op zich, want na de geboorte krijgt ze een zo heftige Post Natale Depressie dat ze verschillende zelfmoordpogingen doet omdat ze niet van haar zoontje en man kan houden. De laatste zelfmoordpoging is zo erg, dat de meeste van haar lichaamsfuncties het al hebben opgegeven. Ze overleeft het en beseft dat het zo niet verder kan. En dan neemt een vriendin haar mee naar een weekend waar het geloof centraal staat. In EO Live vertelt Annette over haar verandering.
Helpt biotechnologie malaria de wereld uit?
Ieder jaar sterven zo'n 450.000 mensen aan Malaria. Vooral kinderen en zwakken worden slachtoffers. Wetenschappers denken nu een 'biotechnologische' oplossing te hebben gevonden voor het grote Malariaprobleem. Door een kleine genetische aanpassing kunnen vrouwtjesmuggen minder vruchtbaar worden waardoor een muggenpopulatie binnen 7 tot 10 generaties volledig uitsterft. Is biotechnologie de toekomst als het gaat om dit soort ziektes uit te bannen? Bioloog Tom Zoutewelle geeft uitleg.
EO zendt de omstreden film over antisemitisme uit.
Dit weekend zendt de EO de omstreden film 'Uitverkoren en buitengesloten" uit. De film schetst zo'n confronterend en pijnlijk beeld van antisemitisme anno nu, dat de film in eerste instantie zelfs niet eens zou worden uitgezonden door de opdrachtgevers: het Duitse televisiestation WDR en de Franse tv-zender Arte. Uiteindelijk is de film na een rechtszaak toch uitgezonden in Duitsland en Frankrijk, en morgen is Nederland dus aan de beurt. Alfred Edelstein, verantwoordelijk voor de Joodse redactie binnen de EO legt uit waarom de EO deze film gaat uitzenden.
Bijbelvertaling voor kerken in Tanzania.
In de kerken in Tanzania is weinig kennis van de Bijbel omdat deze niet voorhanden is in de eigen lokale taal. Voor hen is het alsof wij chinees zouden moeten lezen. Wycliffe gaat zich inzetten voor twee nieuwe taalgroepen. Daarvoor zijn per taal twee vertalers nodig. Ludie Postmus vertelt over het werk van Wycliffe Bijbelvertalers.