EO Live 15 februari 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 15 februari 2020

In deze editie van EO Live praten we met Frits Rouvout over de 'Dag van de Betaalde Liefde'. Aan bioloog Tom Zoutewelle stellen we de vraag waarom dieren in de prehistorie veel groter werden dan tegenwoordig. Verder praten we over het 'Aziatische neefje van Adolf Hitler', en bekijken we de nieuwe vergevings-emoji. De live muziek wordt verzorgd door Sharon Kips. Dit en nog heel veel meer in EO Live....

EO Live

EO Live, zaterdag 15 februari van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

'Dag van de Betaalde Liefde'

Vrijdag vliegen de rode rozen en alle andere Valentijns-toeters en bellen je om de oren, want het is Valentijnsdag. Een dag later is er een andere dag van de liefde: ‘De Dag van de Betaalde Liefde’. Misschien een wat discutabele term, want betaal je voor de liefde of betaal je voor de seks? In EO Live praten we met Frits Rouvoet. Met zijn stichting Bright Fame helpt hij vrouwen en mannen om uit de prostitutie te stappen. Frits ontdekte een grote nood onder deze mensen.

Vergevings-emoji moet digitale communicatie empatischer maken

Iedereen kent ze wel: Emoji’s zijn van die boze of blije gezichtje die vaak bij berichten op whatsapp, of facebook worden verstuurd. Een kerk in Finland heeft een vergevings-emoji bedacht. Het zijn twee opgestoken duimen met een hart op de achtergrond. Maar voordat dit vergevings-emoji-icoontje wordt ingevoerd is er nog een lange weg te gaan. We gaan erover praten met Lilian Stolk. Zij heeft onderzoek gedaan naar emoji’s en weet alles van deze nieuwe digitale taal.

Het 'Aziatische neefje van Adolf Hitler'

We hebben het in EO Live regelmatig over ‘bijzondere’ wereldleiders gehad. En zaterdag schrijven we een nieuwe naam op dat lijstje. Dat is de naam van Rodrigo Duterte. Deze president van de Filipijnen staat bekend als zeer omstreden. Hij vergeleek zichzelf in het verleden regelmatig met Adolf Hitler, staat bekend om zijn bikkelharde optreden tegen criminaliteit, en grove scheldpartijen tegen andere wereldleiders. Waarom is deze man zo populair in eigen land? Jan van Benthem legt het uit.

Eerste Nederlandse peuterbijbel verschenen

Deze week verscheen de allereerste peuterbijbel van Nederlandse bodem. Huh, denkt u nu misschien? Er zijn toch al heel veel kinder-, en kleuterbijbels? Jazeker dat klopt! Maar een peuterbijbel was er nog niet. EO Live belt met de schrijfster van deze peuterbijbel met de vraag waarin deze bijbel verschilt van andere kinderbijbels.

Waarom werden dieren in de prehistorie veel groter?

Wie de krant leest ziet regelmatig berichten over nieuwe fossiele vondsten van prehistorische dieren. Vaak verbazen wetenschappers zich over het grote formaat van deze fossielen. Denk aan enorme dino’s, maar ook gigantische pissebedden, reuzenvogels en deze week lazen we in de krant een bericht over de vondst van een mega-waterschildpad. Het schild van dit dier was wel drie meter lang. Waarom werden dieren in het verre verleden blijkbaar zoveel groter dan de dieren van nu? We gaan erover praten met onze huisbioloog Tom Zoutewelle.

Hemelkinderen

Voordat de klok twaalf uur sloeg werd mijn kindje geboren. Ik hoorde iemand huilen, maar dat was mijn baby niet, dat was ikzelf. Ik heb niets van mijn kindje gehoord, gezien of gevoeld. Voordat ik goed en wel besefte dat ik de bevalling achter de rug had, was mijn kindje weggebracht. In alle consternatie vergat ik helemaal te vragen of het een jongen of een meisje was. Ik was bevallen maar had geen kind.’

In EO Live vertelt Willie Zeldenrust haar verhaal. Ze schreef het boek 'Hemelkinderen'.

Godsdienstvrijheid in Rusland?

Het was een kop in het NRC van deze week: “Tot 18 jaar strafkolonie voor zeven linkse activisten in Rusland.” Een kop die sterke herinneringen opriep aan de tijd van communistisch Rusland, toen er nog structureel christenen tot strafkampen werden veroordeeld. Onder het Rusland van Poetin horen we hier veel minder over, maar betekent dit ook dat de christenen er inmiddels net zoveel vrijheden hebben als bijvoorbeeld in Nederland? We gaan er over praten Filip Uijl. Filip werkt voor Friedenstimme, een stichting die al 40 jaar christenen in Rusland ondersteunt bij evangelisatie en zending.

De boef van nu wil Bitcoins

De crimineel van vroeger eiste bij een ontvoering, chantage, afpersing of ander delict vaak ongemarkeerde bankbiljetten. De crimineel anno 2020 is niet meer zo geïnteresseerd in cash-geld. Hij wil geld in de vorm van digitale Bitcoin. Waarom is dat? We gaan erover praten met Peter de Waard. Hij is journalist bij de Volkskrant en weet veel van de crypto-wereld

EO Live podium: Sharon Kips

Sharon Kips won als 20-jarige de allereerste X Factor en dat maakte haar tot een nationale beroemdheid. Ze maakte haar ambitie als zangeres waar, maar een internationale doorbraak bleef uit. Een aantal jaren geleden startte ze samen met haar man een kerk in Haarlem, Re Connect. Haar geloof is in al die jaren gegroeid. Ze heeft steeds meer oog gekregen voor de onvoorwaardelijke liefde van God. Op 15 februari staat Sharon samen met haar man Gilbert op het EO Live podium.