EO Live 19 oktober
- Nieuws
- EO Live 19 oktober
In deze editie van EO Live praten we met, en over de Koerden, 'Moonies' en de 'Heksenboom van Zwarte Kaat'. Ook is er aandacht voor 'De Dag van de Trage Weg' en kijken we voor het laatst naar Joodse feesten. We praten met iemand die zijn kinderen niet meer ziet na een echtscheiding en luisteren naar de prachtige klanken van zangeres Christie van der Stal. Dit en nog veel meer in EO Live op 19 oktober....
EO Live
EO Live, zaterdag 19 oktober van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5
Presentatie: Yvonne Sprunken en Timo Gerritsen
Inhoud:
‘Moonies’ in Nederland
Het was HET nieuws van deze week: Een gezin heeft zich jarenlang in het Drentse Ruinerwold afgesloten van de buitenwereld, in afwachting van het einde der tijden. Zoals het nu lijkt gaat het om volgelingen van de ‘Moonsekte’. Deze sekte is ontstaan in de jaren ‘50, en de spin in het web was de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. Wie zijn deze 'Moonies', en wat geloven ze precies? We gaan praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.
“Laat uw zware voet maar thuis…”
Al dat gejakker op al die wegen moet maar eens afgelopen zijn. Daarom organiseren onze zuiderburen dit weekend ‘De Dag van de Trage Weg’. Het is de bedoeling dat de weggebruiker eens met een slakkengangetje de weg op gaat en geniet van de natuur en omgeving. Hoe je dat doet, te voet, te fiets, te paard of te Segway, is aan jezelf; er is maar 1 regel: Doe het rustig aan.... Een gesprek met de initiatiefnemer.
Spanningen tussen Turkse en Koerdische christenen?
Sinds de Amerikaanse president Trump vorige week ineens besloot zijn militairen uit Syrië terug te trekken knettert het in de regio. Turkije rook z’n kans en dook in het ontstane gat om een bufferzone te creeëren voor vluchtelingen in het eigen land. De Koerden, die in dat gebied dachten een eigen staat te kunnen stichten hebben het nakijken. Zeker nu ze het Syrische leger te hulp hebben moeten vragen in ruil voor gebieden. Dat is niet alleen jammer voor hun ambities met betrekking tot hun eigen land, maar het zorgt ook voor enorme vluchtelingenstromen en gevaar voor christenen in het gebied. Bovendien zorgen de oplopende spanningen in Syrie ook voor oplopende spanningen tussen Turken en Koerden in Nederland. Hoe gaat de Amsterdamse multiculturele kerk ‘Hoop voor Noord’ om met deze situatie? EO Live gaat erover praten met Zmnako Karem, Koerd en leider van de Koerdische groep binnen de kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.
‘Happyween’
Monsters, spoken, heksen en doodshoofden. De winkels liggen we weer vol mee. Halloween komt er weer aan. Onder christenen leven er veel vragen over Halloween: kan ik meedoen aan dit feest of niet? In Barendrecht organiseren verschillende kerken een alternatief feest: Happyween. We hebben de initiator van dit alternatieve Halloween-feest aan de lijn.
De Koerden en het Midden-Oosten
De Koerden zijn een van de oudste volkeren in het Midden-Oosten. Ze leven verspreid over Turkije, Iran, Irak en Syrië. Ze hebben een eigen taal en cultuur. Een volk van ongeveer 40 miljoen mensen met een rijke geschiedenis, maar zonder eigen land. Oorlogen, moeilijke politieke situaties, vernedering en geweld hebben gezorgd voor de vlucht van vele Koerden naar andere delen van de wereld. In Nederland leven zo'n 100.000 Koerden. De meeste Koerden zijn moslim, maar ook een klein aantal Jezidi. Andre Zwart van ‘Home for Kurds’ uit Rotterdam. Andre is als coördinator betrokken bij het werk van deze missionaire organisatie. Home for Kurds heeft connecties met Koerden en zendelingen in het gebied.
Dansen met de Thora
Loofhuttenfeest duurt eigenlijk zeven dagen, maar de Joden plakken er toch een achtste dag aan vast met Sjemini Atseret. Daarna staat het volgende en laatste feest in oktober op de rol met Simchat Tora. Het is een feest waarin, de naam zegt het al, de Tora centraal staat. In deze serie gaat EO Live met hoogleraar Bart Wallet op zoek naar de betekenis, de achtergronden en bijzondere verhalen achter vier Joodse feesten in de maand oktober.
Je kind niet meer zien na een echtscheiding
Uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat bijna de helft van alle huwelijken uitloopt op een echtscheiding waarvan in 30% van de gevallen één van de ouders de kinderen niet meer ziet. Dit heeft voor alle partijen psychosomatische en daardoor dramatische gevolgen. Het boek ‘Kind, waar ben je´, is het persoonlijke verhaal van de auteur waarin hij op een open, kwetsbare maar praktische en heldere manier uitlegt hoe een ouder om kan gaan met het niet kunnen of mogen zien van een geliefd kind door een (echt)scheiding. Schrijver George Westerduin vertelt in EO Live zijn verhaal.
'Heksenboom van Zwarte Kaat' mooiste boom van Nederland
Een grote oude beuk in het Brabantse Bladel, is gekozen tot Boom van het Jaar 2019. De monumentale boom, die ook wel bekendstaat als ‘Heksenboom van zwarte Kaat’ doet begin volgend jaar als Nederlandse inzending mee in de Europese verkiezing van de mooiste boom van 2020. We gaan erover praten met Willem Schimmelpenninck van der Oije, directeur van natuurorganisatie SBNL Natuurfonds.
EO Live podium: Christie van der Stal
Zangeres en songwriter Christie schrijft Nederlandstalige liedjes die geïnspireerd zijn door ervaringen in haar leven. Christie is werkzaam als vocal coach in haar eigen lespraktijk en treedt daarnaast op met eigen Nederlandstalige liedjes. In 2008 studeerde Christie af aan het Conservatorium InHolland Alkmaar, afdeling zang pop/sessie. Op zaterdag 19 oktober staat Christie op het EO Live podium. Ze zal zingen:
1. Storm (04:25)
2. De dag van jouw komst (04:03)
3. Gids (03:20)
4. Wakker (03:52)