EO Live 1 februari 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 1 februari 2020

In deze editie van EO Live stellen we de vraag: Is het genderdebat aan het doorslaan in Nederland? In het kader van de 'Maand van de Bijbel' kijken we naar de ontstaansgeschiedenis van de bijbel. Hendro Munsterman legt uit waarom excorcisme in de katholieke kerk gangbaarder is dan in het protestantisme. We richten ons vizier op Rotterdam. Daar wordt binnenkort het bijzondere project 'Matthaus aan de Maas' opgenomen en aan Jan van Benthem stellen we vraag of de aanpak van het Coronavirus op massahysterie lijkt. Zangeres Marise den Bakker staat op het EO Live podium.

EO Live

EO Live, zaterdag 1 februari 2020 van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud

Verschil tussen canonieke- en apocriefe boeken

Sinds vorige week is de Maand van de Bijbel aan de gang. Tijdens deze maand wordt er op allerlei manieren aandacht gevraagd voor de Bijbel, en het mooiste is natuurlijk als mensen het boek gaan lezen. De meesten weten wel dat de Bijbel bestaat uit twee delen, het Oude en het Nieuwe Testament. Wij gaan focussen op het Nieuwe Testament, hoe is het ontstaan en hoe komen we eraan? Deskundige bij uitstek op dit gebied is Bert Jan Lietaert Peerbolte, hoogleraar Nieuwe Testament aan de Vrije Universiteit. En met name gespecialiseerd in de ontstaansgeschiedenis.

Is de genderdiscussie aan het doorslaan?

Afgelopen dinsdag werd in het EO-radioprogramma ‘Dit is de Dag’ een debat gevoerd over de vraag of je trans-geïdentificeerde mannen, dat zijn mensen die geboren zijn met mannelijke geslachtsorganen, maar die zich vrouw voelen, op biologische grond man mag noemen. Juriste Caroline Franssen vindt van wel, met als gevolg; een aangifte wegens discriminatie op grond van geslacht. Is de transgenderdiscussie momenteel aan het doorslaan in Nederland? Dominee Henk-Jan Prosman vindt van wel: “De wetenschap staat aan mijn kant”.

Wat is er bijzonder aan 'Matthaus aan de Maas'?

Binnenkort wordt de Matthaus Passion weer overal in het land opgevoerd. In Rotterdam gaan ze een heel bijzondere versie van dit muziekstuk opnemen voor tv. Het is de bedoeling dat een enorm koor van honderden mensen, afkomstig uit heel Nederland, dit muziekstuk van Bach in een nieuw licht gaan zetten. We gaan erover praten met Patrick van der Linden. Hij is de dirigent van dit project.

Excorcisme in protestantse kerk

Afgelopen week is er ophef ontstaan over een Deense evangelist die bij een Nederlandse jongen een demon of duivel probeert uit te drijven. Binnen de katholieke kerk is duiveluitdrijving gangbaarder dan in het protestantisme. Hoe komt dat eigenlijk? En hoe wordt je een duivel-uitdrijver? We gaan erover praten met journalist en theoloog Hendro Munsterman.

Petr Jasek zat in de cel met ISIS-strijders

Petr Jasek groeide op in Tsjechoslowaijke en maakte daar als zoon van een dominee de onderdrukking van de kerken door communisten mee. Hij werkt sinds 2002 als Afrika-coördinator bij de organisatie The Voice of Martyrs. In december 2015 bracht hij een bezoek aan christenen in Sudan. Net voordat hij zou terugreizen werd hij gearresteerd. In totaal 445 dagen bracht hij door in een cel, waar hij ook gevangen IS-terroristen ontmoette. Zij toonden zich vooral jegens hem onverdraagzaam. Juist in deze moeilijke omstandigheden ervoer Jasek dat de Heere hem hielp. De geschiedenis laat zien dat ook achter de tralies soms grote wonderen gebeuren. Richard Groenenboom van SDOK vertelt het bijzondere verhaal van Petr Jasek.

Massahysterie rondom het Corona-virus?

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft deze week de uitbraak van het Coronavirus uitgeroepen tot internationale noodsituatie. Inmiddels zijn wereldwijd ruim 10-duizend mensen besmet met dit virus. Het aantal doden is opgelopen tot 213. Dat klinkt ontzettend heftig natuurlijk, maar wie wat dieper naar de cijfers kijkt ziet dat een gemiddelde griep-epidemie in Nederland alleen al aan 2000 mensen het leven kost. Met andere woorden; Is er sprake van massahysterie rondom het Coronavirus? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Alleen op de wereld in Moldavie

Stel: je bent een meisje van pas veertien jaar, maar moet het toch al helemaal in je eentje zien te rooien omdat je ouders allebei in het buitenland werken. In ons land ondenkbaar, maar in Moldavië kijkt niemand hier van op. Daar werkt bijna iedereen in het buitenland, omdat er in het land zelf gewoon niet genoeg te verdienen valt om van rond te komen. EO Metterdaad start vandaag met een serie uitzendingen over projecten in Moldavië die hier iets aan proberen te veranderen. Gerdienke Fennema is redacteur bij Metterdaad en was in Moldavië om de uitzendingen voor te bereiden. In EO Live vertelt Gerdienke over dit bijzondere project.

EO Live podium: Marise den Bakker

De gevoelige snaar raken op de juiste manier. Dat kan Marise met haar stem die ze onderanderen laat horen in haar zelfgeschreven nummers en haar eigen versies van covers. Samen met haar gitaar laat ze je ontspannen en neemt ze je mee in haar Nederlandse teksten die gaan over allerlei onderwerpen die je soms tegen komt in het leven. In 2016 heeft Marise deelgenomen aan The Voice Kids. Ze heeft voor team Ilse gekozen. In de battles is ze er uitgegaan, wat ze niet erg vond, want dit avontuur heeft haar veel gebracht. Ze heeft er ontzettend veel van geleerd en er veel optredens aan overgehouden. Op zaterdag 1 februari staat ze op het EO Live podium en geeft ze een mooi optreden.