EO Live 4 mei 2019
- Nieuws
- EO Live 4 mei 2019
In deze editie van EO Live is er natuurlijk veel aandacht voor de Nationale Dodenherdenking. Verder is er ook aandacht voor het schilderij 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo Da Vinci en praten we over de nieuwe keizer van Japan. Andre Diepenbroek bekijkt 'Eva Stories' en Jan van Benthem gaat op zoek naar symboliek in de nieuwe video van Al-Baghdadi. Historicus Enne Koops praat over een bijzondere foto uit 1926 en er is aandacht voor 'Bavianen en Slijkgeuzen'. Dit en nog heel veel meer in EO Live op zaterdag 4 mei 2019.
EO Live
EO Live, zaterdag 4 mei 2019 van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5
Presentatie: Yvonne Sprunken
Inhoud:
Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog
Op 4 mei zijn we twee minuten stil en denken we aan de oorlogsslachtoffers, met name die uit de Tweede Wereldoorlog. Voor velen is dit één jaarlijks moment om erbij stil te staan, voor anderen een van de vele momenten in het jaar. Denk aan ouderen die de oorlog bewust hebben meegemaakt, van veraf of heel dichtbij. En dat heeft impact, merkte ook Jacomette de Blois. Zij is pastor in een verpleeghuis in Bussum, en heeft dagelijks te maken met ouderen waar de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog steeds opborrelen. Ze luisterde naar hun verhalen en tekende er 50 op in een boek dat onlangs verscheen ‘Iedere dag komt het voorbij’
Goddelijke status voor nieuwe Japanse Keizer?
Sinds deze week heeft Japan een nieuwe keizer. Officieel heeft deze nieuwe keizer geen ‘goddelijke status’ meer. Na de Tweede Wereldoorlog moest dit namelijk door de Amerikanen afgezworen worden. Maar hoe zit dat in de praktijk? Hoe kijkt de gemiddelde Japanner aan tegen zijn/haar keizer? Eline de Boo woonde en werkte jarenlang in Tokio. Met haar praten we over de status van de nieuwe keizer.
Replica ‘Het Laatste Avondmaal’ geschilderd door Da Vinci zelf?
Vlak over de Belgische grens ligt de abdij van Tongeren. In dit klooster hangt een replica van het beroemde schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo Da Vinci. Uit recent onderzoek en uitgebreide scans blijkt nu echter dat de Italiaanse grootmeester Da Vinci waarschijnlijk zelf meeschilderde aan dit schilderij. We gaan erover praten met conservator Ivo Cleiren
Boekbespreking: ‘Uit de Rij’
Daniël is een heel gewone jongen uit Mokum. Net als alle kinderen gaat hij naar school, speelt hij in het park en gaat soms naar de markt. Maar op een dag mag dat allemaal niet meer. Hij moet zelfs een gele Davidster op zijn jasje gaan dragen. Dan weet hij dat hij anders is. Hij is een Jood. Hij moet onderduiken in een groot herenhuis aan de kade. Zo hoopt hij veilig te zijn en onvindbaar voor de Duitsers. Toch lukt het hun niet om uit handen van de vijand te blijven. Tot Daniël uit de rij wordt gehaald. Uit de rij is gebaseerd op waargebeurde feiten uit het leven van Daniël Franschman. In EO Live vertelt schrijfster Henriëtte van ’t Wout waarom ze dit verhaal heeft opgeschreven.
‘Bavianen’ tegen de ‘slijkgeuzen’
Volgende week gaat de opera ‘Polderkoorts in de Lage Landen’ in premiere. Deze opera speelt zich af rondom de Synode van Dordrecht in 1619. Diepe haat, brandend verlangen en innige devotie. Die drie ingrediënten zetten precies 400 jaar geleden ons land volledig op zijn kop. Het scheelde maar weinig of er was in 1619 een hevige burgeroorlog uitgebroken. En waarom? Een politieke en religieuze twist liep volledig uit de hand. De remonstranten tegen de contraremonstranten, de ‘bavianen’ tegen de ‘slijkgeuzen’. EO Live belt met Muziektheater Hollands Diep over de laatste voorbereidingen van deze opera.
Klu Klux Klan in het reuzenrad: Het verhaal achter de foto
Deze week lazen we een opmerkelijk verhaal rondom een toch ietwat bizarre foto uit 1926. Op de foto zien we 41 gemaskerde leden van de Klu Klux Klan zich vermaken in een reuzenrad in een pretpark in Cañon City, Colorado. Deze bijzondere foto werd gemaakt op 26 april 1926 en verscheen de dag erop in de Cañon City Daily Record. Lange tijd bleef de foto daarna onder het stof liggen. Onder de aanhang van de Klu Klux Klan bevonden zich ook christenen.De voorganger van de plaatselijke First Baptist Church, Fred Arnold, was zelfs de Grand Dragon, de leider, van de Klan in Colorado. Voldoende plaatselijke support dus, voor een gezellig kiekje in de lokale krant. Hoe kan het toch dat Amerikaanse christenen zich aansloten bij deze rascistische organisatie? Wie was deze baptistendominee die leiding gaf aan de Klu Klux Klan? En waarom is er veel christelijke symboliek, denk aan brandende kruizen, te bekennen bij de KKK? EO Live belt met historicus Enne Koops. Hij verdiepte zich in het verhaal achter deze opmerkelijke foto…
Wereldvrede verder weg dan ooit?
EO Live gaat terug naar de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, als Franse burgers het initiatief nemen om vredesbeweging Pax Christi op te richten. Ze zijn bezield met één gedachte: nooit meer oorlog. Nu, ruim 70 jaar later, bestaat PAX nog steeds. De internationale beweging probeert vrede dichterbij te brengen door partijen in conflictgebieden met elkaar in gesprek te laten gaan. Toch lijkt vrede wereldwijd verder weg dan ooit. En hoe vredig is Nederland eigenlijk? We vragen het Cinta DePondt, programmaleider bij PAX in Oekraïne en Eurazië.
Instagramaccount tijdens Holocaust?
Wat als de app Instagram al bestond tijdens de Holocaust? Hoe zou het er uitzien als een 13-jarig joods meisje verslag zou doen van haar ervaringen? Een Israelische tech-ondernemer is met die vraag aan de slag gegaan en het resultaat is ‘Eva Stories’. Dat is een soort videodagboek met korte filmpjes, gebasseerd op het echte verhaal van Eva Heyman in 1944… Het is een enorme hit op internet. We gaan erover praten met Andre Diepenbroek, hij is werkzaam bij de Israelische Ambassade in Den Haag. Goedenavond Andre
ISIS 2.0: Oorlog tegen ‘aanhangers van het kruis’
Afgelopen week dook heel plotseling een nieuwe video van ISIS –leider Al-Baghdadi op. Het was voor het eerst in 5 jaar dat hij weet te zien was met bewegend beeld. Hoe bijzonder is deze video? Welke symboliek is in deze 18-minuten durende opname te bekennen? En waarom lijkt de ISIS-leider zich direct te richten tegen het christendom? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.