EO Live 7 december 2019
- Nieuws
- EO Live 7 december 2019
In deze aflevering van EO Live praten we met Romeo Hoost. Zijn neef was een van de slachtoffers van de Decembermoorden. Ook praten we met de Jonge Theoloog des Vaderlands over kerstbomen en vertelt bioloog Tom Zoutewelle waarom walvissen CO2 absorberen. Gerard ter Horst praat over het theaterstuk 'De Grote Scheiding' en met Jan van Benthem reizen we terug naar een gebeurtenis op 7 december 1982... Leen Koster, alias 'De Zingende Dominee' staat op het EO Live podium. Dit en nog veel meer in een nieuwe editie van EO Live...
EO Live
EO Live, zaterdag 7 december van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5
Inhoud:
Kan Suriname weer vooruitkijken?
De Surinaamse president Desi Bouterse is veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege zijn aandeel in de Decembermoorden. Hoewel Bouterse nog in verzet en beroep gaat is de veroordeling een opsteker voor de nabestaanden van de slachtoffers. Op 8 december 1982 werden in Suriname vijftien tegenstanders van het regime van Bouterse opgepakt, gemarteld en geëxecuteerd. De gebeurtenis sloeg diepe wonden in de Surinaamse samenleving en bij Surinamers in Nederland. EO Live praat met Romeo Hoost. Zijn neef Eddy Hoost was een van de vijftien slachtoffers en Romeo zelf is voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname.
De christen en zijn kerstboom
Sinterklaas heeft nauwelijks het land verlaten en in veel huishoudens staat alweer een versierde kerstboom. Veel kerken hebben de kerstboom lange tijd, vanwege de heidense achtergrond, geweerd. Maar tegenwoordig in veel kerkgebouw wel een Nordmann, Blauwspar of andere dennenbomensoort te vinden. EO Live belt met Mark de Jager, kersverse Jonge Theoloog des Vaderlands.
Is een injectie ‘humaner’ dan de elektrische stoel?
We reizen virtueel terug naar 7 december 1982. Toen werd in Amerika voor het eerst een doodstraf voltrokken door middel van een dodelijke injectie. Dit middel zou een stuk humaner zijn dan de elektrische stoel. Maar is dat wel zo? En hoe staan de Amerikanen anno 2019 tegenover de doodstraf? We gaan erover praten met Jan van Benthem
Zijn walvissen ‘reddende klimaatengelen’?
Hoe dammen we de uitstoot van CO2 in, en zorgen we dat klimaatverandering binnen de perken blijft? Dat is een vraag waar menig wetenschapper zich het hoofd over breekt. Maar nu hebben enkele onderzoekers een heel bijzondere ontdekking gedaan; Marien-biologen hebben namelijk onlangs ontdekt dat walvissen, en dan met name grote exemplaren zoals potvissen, een belangrijke bijdrage leveren aan het uit de lucht halen van CO2. Hoe dat zit, horen we van onze huisbioloog Tom Zoutewelle.
De Grote Scheiding van C.S. Lewis op Broadway
Vanaf komende donderdag is de klassieker van C.S. Lewis ‘The Great Divorce’, oftewel ‘De Grote Scheiding’ als theaterstuk te zien op Broadway in New York. Het stuk gaat, net zoals in het boek, over een zeer merkwaardige busreis dat passagiers langs de hemel en de hel voert. We gaan over dit theaterstuk praten met journalist Gerard ter Horst.
Wat is er aan de hand in de Koreaanse popmuziek?
Afgelopen week werd bekend dat een beroemde K-pop artiest zichzelf van het leven heeft beroofd. Hij is al de derde Koreaanse artiest die in korte tijd zelfmoord pleegt. Wat is hier aan de hand? Waarom plegen deze jonge artiesten zelfmoord? Een gesprek met muziekjournalist Johan Bakker.
Kerstactie EO Metterdaad voor Mozambique
Velen van u zullen de watersnoodramp van 1953 zich nog goed kunnen herinneren. In ieder geval vanuit de beelden en verhalen die erover werden getoond en verteld. In maart raasde orkaan Idai over Mozambique en een enorme watervloed was het gevolg. Met alle gevolgen van dien: complete dorpen werden weggevaagd, 200.000 huizen verwoest, de oogst verdween en mensen hebben honger! De kerstactie van EO Metterdaad is dit jaar voor het werk van Dorcas in Mozambique. Mirjam Verwijs, programma coördinator bij Dorcas vertelt bij EO Live hoe de situatie momenteel in Mozambique is.
Onrecht in Alblasserwaard
Op zaterdag 7 december is schrijver Jan W. Klijn te gast in EO Live om te praten over zijn roman ‘Onrecht in Alblasserwaard’. De hoofdpersoon in dit boek is de dader van de roofmoord op Arie Blokland, een Alblasserwaardse veevoerhandelaar. Deze man, een boer uit Groot-Ammers, had een gewiekst plan bedacht om uit de handen van de politie te blijven, maar werd uiteindelijk gepakt door onmetelijk domme beslissingen. Zo bewaarde hij onder andere 39 aardappelen met bloed erop. Waarom weggooien, zal hij gedacht hebben, als ze nog heel goed eetbaar zijn? In dit indringende verhaal neemt Jan. W. Klijn de lezer mee in de belevingswereld van de moordenaar: van de moord tot het leven in de gevangenis. Een roman gebaseerd op ware gebeurtenissen.
EO Live podium: Leen Koster
Voorganger Leen Koster had al vaker te horen gekregen dat hij iets met zijn zangstem moest gaan doen, maar toen hij zijn jarige dochter met een weergaloze cover van Marco Borsato verraste, vond ze dat haar vader er niet meer onderuit kon. Inmiddels heeft Leen, alias ‘De zingende dominee’ meerdere succesvolle cd’s gelanceerd. Op zaterdag 7 december staat Leen Koster opnieuw op het EO Live podium, een plek waar hij in maart 2016 zijn radiodebuut maakte…