EO Live 13 oktober
- Nieuws
- EO Live 13 oktober
In EO Live praat Hella van der Wijst met George Harinck over de 80-jarige oorlog. Jacob Vis vertelt over 'hackers met een missie', en Jan van den Bosch blikt terug op de veelbewogen carriere van Sir Cliff Richard. Zangeres Hester Geelhoed en gitarist Mike Timmer verzorgen de live muziek tijdens de avond, en Marco van der Straten is tafelgast. Dit en nog heel veel meer in EO Live.....
EO Live
#HackHilversum: Hackers met een missie.
Digitale bandieten die gegevens stelen, bankrekeningen plunderen en websites kraken. Dat is het beeld dat bestaat van hackers. Maar het kan ook anders: Volgend weekend komt een groep van ongeveer twintig digitale specialisten bij elkaar om op een positieve manier te 'hacken'. En dat betekent dat er niet ingebroken wordt op andermans computers, dat er geen websites worden platgelegd, en geen gegevens worden gestolen, maar dat er creatieve oplossingen worden bedacht voor digitale problemen. In EO Live praten we erover met Jacob Vis
Marco van der Straten: Hoe is het straks in de Hemel?
Hoe zit het eigenlijk met leven na de dood? Wat zegt de Bijbel erover en welke verwachting hebben christenen? Marco van der Straten gaat op zoek naar antwoorden en neemt de lezer mee op een pelgrimsreis langs mensen die over de hemel en eeuwigheid hebben nagedacht – sommige als theoloog, andere omdat ze ernstig ziek zijn of een kindje hebben verloren. Als ik in de hemel kom is een toegankelijk boek dat verrast, stilzet en je uitdaagt om zelf na te denken over iets waar we allemaal mee te maken krijgen: wat gebeurt er na dit leven? In EO Live vertelt Marco waarom hij dit boek wilde schrijven.
Het Protestantisme en de tachtigjarige oorlog - Klopt ons beeld eigenlijk wel?
De 80-jarige Oorlog staat weer volop in de schijnwerpers. Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de opstand begon. En een belangrijke, want uit het conflict met Spanje kwam ons land voort. Op school leerden we het al: goede geuzen en protestanten tegen de kwade, slechte Spanjaarden. Toch? Volgens programmamaker Hans Goedkoop is de realiteit iets minder rozekleurig dan we altijd op school hebben geleerd. In hoeverre moeten we ons beeld van de 80-jarige oorlog bijstellen? We gaan erover in gesprek met professor George Harinck.
Jan van den Bosch over de veelbewogen carriere van Sir Cliff Richard.
Dit weekend viert Cliff Richard zijn 60 -jarig jubileum als popartiest. De Britse zanger heeft wereldwijd ruim 260 miljoen platen verkocht, maar bleef toch altijd nuchter en relativerend. Hij vond zijn geloof belangrijker dan roem en succes. Cliff kent niet alleen veel successen, maar ook een traumatische periode. In 2014 wordt hij ten onrechte beschuldigd van seksueel misbruik van een kind. De BBC doet live verslag van de politie-inval in zijn huis. Terugkijkend op die periode, vertelt hij in een Engelse talkshow: “Ik heb mij nooit door God verlaten gevoeld. Ik voelde mij veel dichter bij Hem. Ik zou niet weten hoe mensen met zoiets kunnen omgaan als ze niet in heftige tijden op God kunnen terugvallen.” Cliff Richard heeft ook gezongen op de EO Jongerendagen. Iemand die in die hoedanigheid veel met hem heeft samengwerkt is Jan van den Bosch. EO Live praat met hem.
Jan van Benthem: Dreigt er opnieuw oorlog in Israel?
Als Egypte en andere Arabische landen niet in actie komen om de situatie in Gaza te verbeteren, zou het zo maar eens kunnen dat Israel zich opnieuw genoodzaakt voelt om militair in te grijpen in Gaza. En dan niet met F16's die bombarderen, maar echt met 'boots on the ground' die langere tijd aanwezig zullen zijn in de Gazastrook. Daarvoor waarschuwen Israelische politici en het Israelische leger. Jan van Benthem van het Nederlands Dagblad legt uit hoe het zit.
Willem-Henri den Hartog: Geld voor auto's in Zimbabwe.
De kerk in Zimbabwe – een land in het Zuid-Oosten van Afrika - is voortvarend bezig om in alle uithoeken van het land Bijbelonderwijs te geven. Nu is er één probleem: de bereikbaarheid van dorpen, vaak via onverharde wegen, soms wel honderden kilometers ver. Willem - Henri den Hartog hoopt in Nederland geld op te halen voor tweedehands auto's die in Zimbabwe kunnen helpen bij de letterlijke verspreiding van het evangelie. In EO Live vertelt Willem Henri zijn verhaal.
Johan Eikelboom: Moderne Slavernij in Nederland.
Moderne slavernij treft volgens de Verenigde Naties meer dan 40 miljoen mensen. Vooral vrouwen. Ze worden gedwongen tot werk, seks of zijn tegen hun zin uitgehuwelijkt. Komt moderne slavernij voor in Nederland en wie treft het? Hiervoor ging de EO zelf op onderzoek naar slavernij in Nederland. Het resultaat is te zien in vijf aangrijpende dossiers die de EO uitzendt tussen 15 en 19 oktober om middernacht in het kader van het project Why Slavery? - over moderne slavernij. Programmamaker Johan Eikelboom vertelt in EO Live wat hij allemaal gezien heeft.
Live muziek: Hester Geelhoed en Mike Timmer