De Ultieme Lunchtip: 12 oktober
- Nieuws
- De Ultieme Lunchtip: 12 oktober
De Ultieme Lunchtip van vrijdag 12 oktober: Kalfsvleeskroketten
Kalfsvleeskroket
Recept voor 12 stuks..
Ingrediënten
400 ml kalfsbouillon liefst volgens basisrecept
500 g gaar mager kalfsvlees
60 g boter
80 g bloem
2 blaadjes gelatine, geweekt in ruim koud water
zout en peper
nootmuskaat
1/4 citroen (eventueel)
5 eiwitten
10 g bloem
200 g zeer fijn paneermeel
200 g paneermeel
Bereidingswijze
Zeef de bouillon en houd het vlees apart; snijd dat in fijne stukjes.
Smelt de boter en meng de bloem erdoor.Roer met een houten lepel circa 1 minuut tot de bloem begint te garen.
Voeg een derde deel van de bouillon toe en roer met een garde tot een gladde,gebonden saus. Voeg beetje bij beetje de rest van de bouillon toe en wacht elke keer tot de saus gebonden is.
Zet het vuur zachter en laat circa 3 minuten doorkoken.
Knijp de gelatine uit en los op in de wame saus. Voeg het vlees toe en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en eventueel wat citroensap. Dit is de salpicon.
Giet de salpicon in een omgespoelde vierkante, diepe bak. Dek af met plasticfolie. Laat afkoelen tot de salpicon koud is en volledig en volledig opgesteven. Laat gerust een nacht in de koelkast staan!
Meng voor de panade de eiwitten met 4 el water in een kom en doe bloem en het paneermeel in andere kommen.
Verdeel de sapicon in 12 gelijke delen en vorm die met natte handen tot kroketten.
Wentel de kroketten eerst door het fijne paneermeel, dan door het eiwitmengsel en vervolgens door het grovere paneermeel. Zorg dat ze goed gepaneerd zijn. Herhaal het paneren eventueel.
Laat de gepaneerde kroketten circa 1 uur opstijven in de koelkast.
Frituur de kroketten met 3 of 4 tegelijk op 180 graden in circa 4 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
Dit recept komt uit het boek Vet Lekker
Titel: Vet lekker, Nederlandse streetfood cultuur
Auteur: Danny Jansen
ISBN: 9789400510142
Uitgeverij: Lev.
Prijs: € 20,00