EO Live 12 oktober

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 12 oktober

In deze editie van EO Live praten we ondermeer over Bokbier, roken en overbevolking. Ook maken we een tijdreis naar 12 oktober 1492, en richten ons vizier op de toekomst. We luisteren naar mooie muziek van Janna Baerends, en er is veel, heel veel gezelligheid....

EO Live

EO LIVE, zaterdag 12 oktober van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Tjitske Volkerink

Inhoud:

Waarom gaan mensen anno 2019 nog roken?

Het is deze maand Stoptober, de maand waarin je, als je rookt, wordt opgeroepen om te stoppen. Een nobel streven, maar laten we het eens omdraaien. Waarom zou je nog beginnen met de roken? De kosten voor een pakje sigaretten rijzen de pan uit en de ellendige gevolgen van roken zijn inmiddels wel bekend, toch? EO Live gaat hierover praten met Gera Nagelhout, ze is onderzoeker bij het IVO, Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving. Ze deed onderzoek naar mensen met een lagere sociaaleconomische positie die vaak minder gezond leven en dus ook vaker roken.

De ‘eindtijd’ is al geweest

De eindtijd blijft voor veel mensen in kerkelijk Nederland een onderwerp waar men veel mee bezig is. Er zijn tal van verschillende visies, al is het wel zo dat vrijwel iedereen denkt dat er bijzondere en spannende tijden te wachten staan voordat Jezus terugkomt. De Bijbel staat immers vol met profetieën over deze periode. Maar gaan die profetieën eigenlijk wel over de toekomst? Of is een gedeelte al vervuld? Jeroen Koornstra denkt dat laatste en schreef er het boek 'Het einde van de eindtijd' over. Een boek dat lang niet overal goed werd ontvangen en een visie die Jeroen zelfs spreekbeurten kostte. Sommige mede-christenen noemden Jeroen zelf een ‘profeet van Satan’. In EO Live vertelt hij wat dit met hem heeft gedaan.

Link tussen ‘Bokbier’ en de Germaanse god Donar

Bierliefhebbers opgelet! Volgens veel kenners is de herfst de beste ‘bierperiode’ van het jaar. En dat heeft alles te maken met het feit dat er weer ‘bokbier’ verkrijgbaar is. Maar waarom heet dit donkere biertje eigenlijk ‘Bokbier’? Wat heeft dit bier te maken met bokken? Er schijnt een link te zijn tussen dit bier en de Germaanse god Donar. Hoe dat zit vragen we aan bierliefhebber en cultuurtheoloog Frank Bosman.

Het Joodse feest Soekot, een week in een hutje

Zeven dagen in de loofhut, het is vanaf 14 oktober dagelijkse kost voor de Joden. Tijdens Soekot, het Loofhuttenfeest denken ze terug aan de tijd dat het volk Israël rondzwierf in de woestijn. In deze serie gaat EO Live met hoogleraar Bart Wallet op zoek naar de betekenis, de achtergronden en bijzondere verhalen achter vier Joodse feesten in de maand oktober.

'Gaat heen en vermenigvuldigt u.....'

We gaan precies 20 jaar terug in de tijd. Op 12 oktober 1999 meldt de VN de geboorte van de 6 miljardste wereldburger. Nu twintig jaar later staat de teller op 7,7 miljard. Dat is een ongelofelijke stijging, maar we zijn er nog niet; de prognose is dat dit aantal zal doorstijgen tot 11,2 miljard aan het eind van deze eeuw. Kan onze planeet zoveel wereldburgers aan? En wordt het tijd om het laatste taboe, dat van geboortebeperking, bespreekbaar te maken? Of is er helemaal niets aan hand en ‘schaffen wir das?’ gaan erover praten met ethicus Henk Jochemsen.

Waar kwamen de Indianen vandaan?

Het is zaterdag 12 oktober en we gaan even terug naar een gebeurtenis op dezelfde dag in het verleden. We reizen terug naar 12 oktober 1492. Toen zette Columbus zijn eerste voet op de ‘Nieuwe Wereld’. Daarmee was de ontdekking van Amerika was een feit. Althans; Amerika was natuurlijk al lang ontdekt want er woonden al heel veel mensen; De Indianen. Wat weten we eigenlijk van hun oorsprong? We vragen het aan de huisbioloog van EO Live, Tom Zoutewelle.

'Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig....'

De Turkse president heeft gedreigd om miljoenen Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen als Europa kritiek heeft op de Turkse inval in Noord-Syrie. Tja, hoe moet je je als Europa verhouden tot deze man die aan de Turkse touwtjes trekt? En hoe ga je als NAVO om met een ‘bondgenoot’ die op ramkoers is? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Metterdaad op Lesbos

In de rij staan en wachten……dat is voor een groot deel de dagbesteding in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Sinds de EU en Turkije een deal sloten over vluchtelingen, mag er geen televisiecamera meer kamp Moria in. Zelfs binnen een straal van een kilometer rond de beruchte ‘hotspot’ op het Griekse eiland Lesbos mag niet gefilmd worden. Alleen bij hoge uitzondering kunnen media het terrein op om beeldmateriaal te maken. EO Metterdaad kreeg die toestemming en ging er heen om te filmen en hiermee fondsen te werven voor Stg. Bootvluchteling. Marijke Menninga is net terug na een half jaar inzet als orthopedagoog en leerkracht voor Stg. Bootvluchteling. In EO Live vertelt ze haar verhaal.

EO Live podium: Janna Baerends

Als kind had ze helemaal niets met muziek. Met een jaar of tien kreeg ze gitaarles omdat haar ouders haar graag een muzikale opleiding gunden, maar ze stopte ermee. "Ik vond er niets aan." Bij de eindmusical van groep acht werd het anders. "Toen ontdekte ik dat ik zingen best leuk vond, want ik mocht een solo zingen en kreeg daar goede reacties op." In de muzieklessen op het Ulenhofcollege werd het muzikale vlammetje in haar echt ontstoken. "Ik hoorde in de brugklas van de muziekdocent dat ik een mooie zangstem had en kreeg zelfvertrouwen." Janna trad met twee vriendinnen op bij muziekavonden van school, nam zangles en een basiscursus piano op de muziekschool, en ze leerde via internet ukelele spelen. Muziek ging bij haar leven horen. Op zaterdag 12 oktober staat Janna op het EO Live podium.