Zin in Morgen
KRO-NCRV

KRO-NCRV brengt live audiodescriptie bij musicalspektakel ‘Dagboek van een herdershond’

foto: firefly ai
  1. Nieuwschevron right
  2. KRO-NCRV brengt live audiodescriptie bij musicalspektakel ‘Dagboek van een herdershond’

Het musicalspektakel ‘Dagboek van een herdershond’ is bij de KRO-NCRV live te volgen met audiodescriptie via NPO Radio 5 en NPO 2 extra. Presentator Stefan Stasse beschrijft live wat er in beeld gebeurt zodat mensen met een visuele beperking de musical kunnen volgen.

Horen wat er in beeld gebeurt

Wat is audiodescriptie?
Een korte definitie van audiodescriptie is dat een stem beschrijft wat er in beeld gebeurt. Dat klinkt eenvoudig maar er komt nog wel wat bij kijken, vertelt Susanne Verberk. Ze is met haar bedrijf Nevero al een decennium bezig om audiovisueel materiaal toegankelijker te maken. Ze adviseert het team van KRO-NCRV team dat de teksten voor Dagboek van een herdershond schrijft. Het is volgens haar zoeken naar de balans tussen genoeg maar niet te veel beschrijven. “Bij een musical zijn de dialogen en liederen leidend, dus alles wat door Stefan Stasse gezegd wordt, moet daar ondersteunend aan zijn.

Het gaat om kleine puzzelstukjes die voor kijkers vanzelfsprekend zijn maar die anderen net even nodig hebben om de musical te volgen. Daarbij moet je niet te veel willen uitleggen en probeer je een zo prettig mogelijk luisterervaring te creëren,” aldus Verberk.

Quote

Mijn man en kinderen hoeven niet meer te vertellen wat er gebeurt. Het viel mijn zoon op dat ik nu spontaan uit mezelf lach en niet omdat anderen al lachen.

Marjolein van den Broek

Marjolein is sinds acht jaar helemaal blind

Marjolein van den Broek ervaart met audiodescriptie dat ze een stuk zicht terug heeft gekregen. Ze is vanaf haar geboorte slechtziend en sinds acht jaar helemaal blind. “Ik ben altijd dol op televisie kijken geweest en nu is de ervaring completer, van bijvoorbeeld The Passion geniet ik zoveel meer. Ik ben dan ook heel blij dat KRO-NCRV audiodescriptie ook bij Dagboek van een herdershond toepast. Vroeger kroop ik bijna in de tv om iets te zien. Nu kan ik weer op een normale manier met het gezin meekijken en dat is voor iedereen fijn. Mijn man en kinderen hoeven niet meer te vertellen wat er gebeurt. Het viel mijn zoon op dat ik nu spontaan uit mezelf lach en niet omdat anderen al lachen. Voor het eerst kan ik mijn man uitleggen wat er in een programma gebeurt, in plaats van andersom.

Er wordt wel eens vergeten hoe belangrijk televisie is binnen onze samenleving. Iedereen kijkt tv en heeft het erover en wordt vaak ten onrechte gedacht dat blinden geen televisie kijken. Nu kan ik bij de koffieautomaat ook met collega’s meepraten over Boer zoekt Vrouw en Wie is de Mol. Audiodescriptie werkt verbindend”.

Van den Broek is positief over de manier waarop audiodescriptie wordt toegepast door de NPO. “Het niveau is hoog en het wordt ook nog beter. Ik hoop dat de commerciële omroepen dit voorbeeld gaan volgen.”

foto: firefly ai

Quote

Wij vinden dat iedereen van televisie moet kunnen genieten. Gelukkig is er meer budget voor en kunnen we het vaker gaan doen.

NPO-manager toegankelijkheid Paul van den Bogart

De publieke omroep maakt serieus werk van audiodescriptie, vertelt NPO-manager toegankelijkheid Paul van den Bogart. “Wij vinden dat iedereen van televisie moet kunnen genieten. Gelukkig is er meer budget voor en kunnen we het vaker gaan doen.” Volgens Van den Bogart ervaren mensen meteen de meerwaarde van audiodescriptie als ze het eenmaal hebben gehoord. “De reacties zijn altijd enthousiast en dankbaar. Het maakt mensen met een audiovisuele beperking zelfstandiger en onafhankelijker en dat is precies wat we willen. Het is nog altijd een uitdaging om audiodescriptie live toe te passen en daarom is het geweldig dat het bij Dagboek van een herdershond opnieuw wordt geprobeerd.”