#32 - 'Gender-twijfel niet normaliseren' (S02)
vr 2 september 2022
Deze week over de kritische achterban van de ChristenUnie en de irritatie van Gert Jan Segers daar weer over, over het pamflet op de website gendertwijfel.nl die de aanval opent op de nieuwe transgender-wet en over de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen: hebben we niet allemaal een klontje boter op ons hoofd?
Pas toen Artsen Zonder Grenzen zich mengde in de situatie van vluchtelingen in Ter Apel kwam politiek Den Haag in beweging. De coalitie presenteerde een nieuwe asieldeal waarin de opvang werd verbeterd -de toiletten worden nu ook schoongemaakt-, maar gezinshereniging op de lange(re) baan wordt geschoven. De achterban van de ChristenUnie stond op haar achterste benen, kritische leden spraken over een morele ondergrens die doorbroken werd. En dat schoot partijleider Gert Jan Segers weer in het verkeerde keelgat. “Dat raakt aan onze integriteit” schreef hij in een column. Hoe ga je met een kritische achterban om? Joram vindt dat Segers wel iets meer aan zelfreflectie mag doen en in de spiegel moet kijken, Jurjen snapt de irritatie van Segers wel.
De website gendertwijfel.nl lanceerde deze week een pamflet tegen de nieuwe transgender-wet. Iedereen kan straks naar het gemeentehuis om zijn geslacht te veranderen, zonder tussenkomst van een deskundige. Hoe kan het toch dat daar nauwelijks debat over is, vraagt Jurjen zich af. En het debat dát er is ontspoort binnen no time in termen als transfoob. Cocky denkt vooral aan al die transgenders die jarenlang hebben moeten knokken om geaccepteerd te worden zoals ze zijn.
En de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen geeft deze week een ontluisterend inkijkje in welke instantie er eigenlijk verantwoordelijkheid durft te nemen voor de geleden schade in de provincie.
Cocky vindt het vooral ontluisterend dat al vanaf midden jaren 60, ruim 50 jaar geleden, bekend was wat de gevolgen zouden zijn van de gaswinning: bodemdaling en verzakkingen van huizen. 'Maar we hebben het allemaal niet willen weten, omdat er zoveel geld door binnenkwam. Inmiddels is al ruim 400 miljard aan verdiend en daar hebben we allemaal van meegeprofiteerd.' Daarom vraagt Cocky zich af: hebben we niet allemaal een klontje boter op ons hoofd als het gaat om Groningen?