#40 - ‘Ik ben jaloers op klimaatactivisten’ (S02)
vr 28 oktober 2022
Met secondelijm op zak hielden klimaatactivisten deze week Nederland in zijn ban met acties in het Mauritshuis en tijdens een live uitzending bij Jinek. Volgens Joram zijn het geslaagde acties, maar helpt de agressieve manier niet. ‘Als we ervoor kiezen om alle programma’s te vullen met andere onderwerpen, dan is de realiteit dat we verder escaleren in die klimaatcrisis’, reageert Talitha. Ze vindt het onbegrijpelijk dat mensen achter het klimaatdoel kunnen staan, maar ondertussen niet achter de uitingsvormen van het activisme.
Volgens Cocky helpen de klimaatacties in de bewustwording van het publiek, maar niet zozeer in de urgentie. ‘Ik scheid mijn afval, koop duurzame kleding en beweeg mee in de cadans van de samenleving, wat kan ik dan nog meer doen?’, vraagt ze zich af.
Onderzoekers van I&O Research zien voor het eerst dat de gemiddelde Nederlander duurzamer gedrag vertoont, wat zich onder andere uit in een daling van de CO2-uitstoot. Dit stemt Joram positief. Maar waar komt deze verandering in de instelling van mensen vandaan? En moeten mensen dan aan de hand worden genomen om zulke veranderingen te bewerkstelligen?
Talitha vindt van niet. ‘Als je kijkt naar de grote veranderingen in de mensheid, zoals het vrouwenkiesrecht, zijn deze met flink activisme gepaard gegaan. Als klimaatverandering op dezelfde lijn wordt geschaard, is het bij de hand nemen van mensen niet voldoende’, zegt ze. ‘Het onrecht is er nu en iedere dag dat dit langer duurt is onacceptabel’.
Woorden als afschuwelijk, wanstaltig en vreselijk vliegen over de tafel. Ook in de Rooms-Katholieke kerk heeft het boek ‘De band van de liefde’ van Kardinaal Wim Eijk tot oproer geleid. Volgens Cocky slaat het boek de plank volledig mis en roept het direct een strijdlust bij haar op. ‘Het is een soort klinisch leefregelboek. Als het over seks gaat, is dat niet in regels te vatten’.