Artiest

Liesbeth List - Biografie

  1. Muziekchevron right
  2. Artiestenchevron right
  3. Liesbeth List
Als zingende stiefdochter van de vuurtorenwachter op Vlieland maakte Liesbeth List in 1962 haar debuut. Destijds oogde de 20-jarige Liesbeth List als een onschuldig meisje, dat was gezegend met een fantastische stem. Vijftig jaar later is Liesbeth List uitgegroeid tot de grootste en meest gerespecteerde chansonnière die Nederland ooit heeft gekend.

Liefdevol

Liesbeth List wordt op 12 december 1941 als Elisabeth Dorothea Driessen geboren in Bandoeng. Het is oorlog en samen met haar moeder belandt zij in een Jappenkamp. Haar vader wordt tewerk gesteld in de ondergrondse mijnen bij Tokio. Na de oorlog pleegt haar moeder zelfmoord; haar vader neemt Liesbeth mee naar Nederland en hertrouwt. Omdat het niet klikt tussen Liesbeth en haar stiefmoeder, wordt zij uit huis geplaatst. Uiteindelijk wordt de 7-jarige Liesbeth opgenomen in het gezin van vuurtorenwachter List op Vlieland. Liesbeth neemt de achternaam aan van haar pleegouders en groeit op in een liefdevolle omgeving.

Ramses

Op 18-jarige leeftijd vertrekt Liesbeth naar Amsterdam, waar zij overdag op de modevakschool zit en ‘s avonds zanglessen volgt. Geheel volgens de dan heersende tijdgeest is zij hevig geïnteresseerd in alle zaken die met Frankrijk te maken hebben, in het bijzonder het Franse chanson. Na vele zangpogingen belandt Liesbeth bij Ramses Shaffy, die haar tijdens een auditie ter plekke aanneemt voor zijn nieuwe theaterprogramma Shaffy Chantant. Vanaf dat moment vormen List & Shaffy een onafscheidelijk duo, dat excelleert in vurige maar soms ook kolderieke liefdesduetten.

Gouden Roos

In 1968 wint Liesbeth met haar door Bob Rooyens geregisseerde televisieshow de persprijs op het prestigieuze Gouden Roos Festival in Montreux. Daarmee trekt zij veel aandacht in het buitenland. Ze werkt samen met grote namen als Charles Aznavour en Gilbert Bécaud en krijgt gouden platen uitgereikt voor het door haar vertolkte liedrepertoire van Jacques Brel, Mikis Theodorakis en Rod McKuen. In 1969 scoren List & Shaffy een enorme hit met het door Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh geschreven Pastorale, één van de mooiste Nederlandse composities ooit. Gedurende de jaren ’70 speelt Liesbeth rollen in diverse tv-producties en films. Ze staat in het theater met Shaffy, maar ook met Dimitri Frenkel Frank, Louis van Dijk, Thijs van Leer en Henk Elsink. Ondertussen heeft Liesbeth succes met solohits als 'Victoria' (1970), 'Te Veel Te Vaak' (1974) en 'Kinderen Een Kwartje' (1974). In 1981 bevalt zij op 41-jarige leeftijd van dochter Elisah.

Edith Piaf

In de jaren negentig maakt Liesbeth twee prachtig popalbums met Frank Boeijen. Vervolgens speelt zij hoofdrollen in de musicals Eindeloos (1997) en Piaf (1999), waarvoor zij wordt onderscheiden met de Johnny Kraaijkamp Musical Award voor de beste vrouwelijke hoofdrol. In 2001 staat Liesbeth in het theater met het jubileumprogramma Van Shaffy tot Piaf, waarin zij terugblikt op haar carrière. Na de première van haar show Dichterbij Liesbeth in oktober 2005 wordt zij benoemd tot Officier de la Légion d'Honneur (Officier in het Legioen van Eer) vanwege haar verdiensten voor de Franse cultuur.

Gelukkig

In 2005 staat Liesbeth samen met Ramses Shaffy weer hoog in de hitlijsten. Dat gebeurt met hun ontroerende Frans Nederlandse duet 'Laat Me (Vivre)', dat zij uitvoeren met de groep Alderliefste. Een jaar later wordt de tv-documentaire Heb Me Lief uitgezonden, waarin Liesbeth openhartig vertelt over haar bewogen leven. In het theaterseizoen 2008/2009 is Liesbeth opnieuw te zien in Piaf De Musical. Vanwege het enorme succes wordt de musical geprolongeerd. Voor haar geweldige toneelprestatie ontvangt Liesbeth een tweede Musical Award. Eind 2009 brengt Liesbeth voor het eerst sinds tien jaar weer een nieuw studioalbum uit genaamd Verloren En Gewonnen. Op het album zingt zij liedjes die speciaal voor haar geschreven zijn door onder anderen Stef Bos, Frank Boeijen, Huub van der Lubbe (De Dijk), Henk Hofstede (Nits) en Boudewijn de Groot. Wanneer haar dochter Elisah bevalt van een dochter, wordt Liesbeth een zeer gelukkige grootmoeder.

Zeventig

In september 2010 gaat haar theaterprogramma Liesbeth List Intiem in première, waarmee zij tot ver in 2011 in de Nederlandse theaters te zien is. In december 2012 viert Liesbeth haar 70ste verjaardag. Op haar verjaardag verschijnt het album Even Eeuwig, dat verdeeld over drie cd’s een fraai overzicht biedt van haar rijke carrière. Op 14 januari 2012 start Liesbeth haar Liesbeth 70 tournee in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Op diezelfde plek wordt een borstbeeld van haar onthuld dat is vervaardigd door Raphaël Hermans, de kleinzoon van Toon Hermans. Liesbeth sluit haar verjaarstournee af op 20 maart 2012 met een speciaal concert in Carré Amsterdam.