Guus Meeuwis - Biografie
Naam: Gustaaf Stephanus Modestus (Guus) Meeuwis
Geboortedatum: 23 maart 1972
Genre: Popmuziek
Grootste hits: Brabant, Het is een nacht, Ik tel tot 3 & Dat komt door jou
Wie is Guus Meeuwis?
Guus Meeuwis wordt geboren op 23 maart 1972 in Mariahout als Gustaaf Stephanus Modestus Meeuwis. Guus groeit op in het dorpje Lieshout in Brabant. Na de middelbare school begint hij aan een rechtenstudie n aan de Universiteit van Tilburg.
Guus Meeuwis & Vagant
Als Guus met zijn vriendin Valérie een romantisch weekendje in Brussel is, schrijft hij het nummer ‘Het is een nacht...’. Hij besluit samen met medestudenten Marc Meeuwis, Jan Willem Rozenboom, Hugo van Bilsen, Robin van Beek en Dirk Oerlemans mee te doen aan het AHC-Studentenfestival en ze winnen! De groep krijgt een platencontract aangeboden door Willem van Schijndel en zo ontstaat de groep ‘Guus Meeuwis & Vagant’. ‘Vagant’ is de naam van hun lievelingskroeg.
Het is een nacht...
Guus Meeuwis & Vagant lanceert ‘Het is een nacht…’ in 1995. De single haalt binnen enkele weken de eerste plaats in de ‘Nederlandse Top 40’ en blijft dan ook zeven weken op die plaats staan. Er worden meer dan 250.000 platen verkocht en scoren zij hiermee een grote hit.
Per spoor (Kedeng kedeng)
Als opvolger van de single ‘Het is een nacht…’ brengt de groep het nummer ‘Per spoor (Kedeng kedeng) uit. Het nummer komt op de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten en staat vijf weken op de ereplaats van de ‘Mega Top 50’. Het nummer is de op één na best verkochte single van 1996.
Verbazing
Op 27 april 1996 komt het debuutalbum ‘Verbazing’ uit van Guus Meeuwis & Vagant. Tot grote verbazing is het album al goud gegaan en komt het op nummer 1 binnen in de ‘Album Top 100’ voordat het wordt uitgebracht. Het album staat meer dan 70 weken in de albumlijsten en behaalt uiteindelijk dubbel platina.
Schilderij
Het tweede album van Guus Meeuwis & Vagant ‘Schilderij’ brengen ze in 1997 uit. Als het album wordt uitgebracht is het meteen goud. Op het album staan nummers als ‘’t Dondert en ‘t bliksemt’, ‘Ik tel tot 3’ en ‘Ik wil met je lachen’. Het album wordt bekroond met een platina plaat, wat betekent dat er toentertijd meer dan 100.000 albums verkocht zijn.
Guus Meeuwis zonder Vagant
Nadat de groep ‘Vagant’ stopt, focust Guus zich op zijn solocarrière. Hij brengt in 2002 het album ‘Guus Meeuwis’ uit. Het bekendste nummer van het album is ‘Brabant’, ook wel het onofficiële volkslied van Brabant genoemd. ‘Brabant’ is inmiddels de 30 miljoen streams gepasseerd en is dan ook Guus zijn grootste hit.
In 2004 brengt hij de single ‘Hé zon’ uit, speciaal geschreven voor de ‘Bart De Graaff Foundation’ waar Meeuwis ambassadeur van is. Dat jaar gaat hij ook door het land met zijn eerste theatertournee ‘Guus Meeuwis in Concert’.
Heineken Music Hall
Guus zit in 2004 al tien jaar in het vak en viert dat met drie concerten in de ‘Heineken Music Hall’ in Amsterdam. De concerten zijn na start van de voorverkoop direct uitverkocht. Na deze concerten begint Guus zijn tweede theatertournee ‘Levensecht’.
10 jaar levensecht
In 2005 brengt Guus het album ‘10 jaar levensecht’ uit met al zijn hoogtepunten. Het nummer ‘Geef mij nu je angst’ van André Hazes staat ook op het album. Na het overlijden van André vraagt zijn vrouw Rachel aan Guus of hij het nummer tijdens de afscheidsplechtigheid wil zingen in de Amsterdam ArenA (Johan Cruijff ArenA). Vlak na de begrafenis komt het nummer op één te staan in de ‘Single Top 100’ en de ‘Top 40’. In 2006 wint Guus met de cover een Edison. Het album ‘10 jaar levensecht’ wordt bekroond met dubbel platina.
Groots met een zachte G
Guus geeft in 2006 drie uitverkochte concerten in het PSV ‘Philips Stadion’ in Eindhoven. Tijdens deze concerten zingt hij voor het eerst de single ‘Ik wil dat ons land juicht’, die hij samen met oud-voetballer Ruud van Nistelrooij schreef voor het WK in Duitsland. De concerten keren ieder jaar opnieuw terug tot heden.
Stemproblemen
Na de concerten ‘Groots met een zachte G’ in 2006 maakt het management van Guus bekend dat er een poliep is ontdekt op zijn linker stemband. Hij moet de rest van het jaar rust houden en hierdoor loopt het album ‘Hemel’ vertraging op. In 2007 brengt Guus toch het album uit met daarom de nummers ‘Tranen gelachen’ en ‘Proosten’. Het nummer ‘Tranen gelachen’ bereikt de nummer één in de ‘Single Top 100’ en de ‘Top 40’. Het gehele album behaalt de eerste plaats in de Top 100.
Guus is ondertussen al bezig met de voorbereidingen voor zijn derde theatertournee die in januari 2008 van start gaat. Bovendien geeft hij voor de derde keer op rij de ‘Groots met een zachte G’ concerten, die dit keer verspreid zijn over vier avonden. Daarnaast is Guus de eerste Nederlandse artiest die binnen twee weken zowel in de Melkweg als Paradiso staat en ook nog beide zalen uitverkoopt.
Chef Guus
In 2009 doet Guus mee aan het programma ‘TopChef VIP’ waar hij de finale bereikt en tweede wordt. Guus heeft een grote liefde voor de keuken en opent dan ook zijn pop-up restaurant ‘Gustaaf’. Ook maakt Guus samen met Johnny de Mol het programma ‘Meeuwis & de Mol maken vrienden’. Hierin gaan zij met een oud Frans busje - met een keuken in de aanhanger - de weg op langs bijzondere groepen mensen. In ruil voor gastvrijheid bereiden Guus en Johnny een feestmaal voor de mensen. De vriendschap tussen Guus en Johnny is ontstaan tijdens het opnemen van het programma ‘Waar is de Mol?’ waarin Johnny elke aflevering een bekende Nederlander meeneemt naar een internationale bestemming naar keuze die belangrijk is voor de BN'er.
Ik hou van Holland
Tussen 2011 en 2019 is Guus teamcaptain in het RTL-programma ‘Ik hou van Holland’ met als presentatrice Linda de Mol. Voor zijn rol in het programma wint hij de Televizier Talent Award bij het ‘Gouden Televizier-Ring Gala’.
The Voice of Holland
In 2016 wordt bekendgemaakt dat Guus de plaats van Marco Borsato als jurylid vervangt in het RTL-programma ‘The Voice of Holland’. Hij is jurylid in het zevende seizoen en besluit aan het einde van het programma om niet meer terug te keren in het volgende seizoen.
Internationaal
Guus geeft in 2015 als eerste Nederlandstalige artiest een concert in de ‘Royal Albert Hall’ in London. Het concert is direct volledig uitverkocht. Het internationale succes bevalt hem wel, dus een jaar later geeft hij een concert in de ‘Olympia’ in Parijs. Het concert geeft hij de naam ‘Guus à Paris’. Dit doet hij in samenwerking met Youp van ‘t Hek.
Geluk
Het geluk kan niet op voor Guus in 2017 & 2018. Hij speelt in 2017 voor het eerst op het gigantische festival ‘Pinkpop’. Ook brengt hij dat jaar de ballad ‘Ik geloof in geluk’ uit, in duet met Ilse de Lange. In 2018 komt zijn album ‘Geluk’ uit en verschijnen naast ‘Wat zou Elvis doen’ en ‘Ik geloof in geluk’, ook ‘Je staat niet alleen’ en ‘Je moet het voelen’ op single.
Deel zoveel
In 2020 brengt Guus het tweedelig album ‘Deel zoveel’ uit met maarliefst 16 nummers erop. Hierop staan onder andere de nummers ‘Was jij maar hier’, ‘Echte mannen’ en een duet met rapper Kraantje Pappie ‘Nacht’.
Foto: ANP Kippa
Meer over Guus Meeuwis
Nieuws
Guus Meeuwis voor het laatst op het podium in het Philips StadionNederlandstalige Top 1000
Het verhaal achter 'Brabant' van Guus MeeuwisSocial update
Guus Meeuwis kondigt extra 'laatste' show aanNieuws
Guus Meeuwis stopt met Groots met een zachte G: "Het is mooi geweest"Social update
Guus Meeuwis ontvangt Erepenning van de gemeente Tilburg