Het origineel van

Het origineel van de megahit 'Zoutelande' van BLØF & Geike Arnaert

  1. Nieuwschevron right
  2. Het origineel van de megahit 'Zoutelande' van BLØF & Geike Arnaert

Eind 2017 werden Nederland en België overspoeld door het duet van BLØF met de zachtaardige, Belgische zangeres Geike Arnaert. Zoutelande werd een enorm succes en gelijk een megahit.

In de (toen nog) Sterren NL Top 20 stond het duet tien weken op nummer 1 en bleef daarna maar liefst 77 (!) weken in de hitlijst hangen. Ook stond het nummer tien weken op 1 in de Top 40.

Niet alleen in Nederland, maar ook in België werd het nummer platgedraaid. Zoutelande ging daar pas na tweeëneenhalf jaar uit de hitlijsten. Hiermee hadden ze ook een record te pakken!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het nummer gaat over een verliefd stel dat geen geld heeft voor een dure vakantie en daarom naar het vakantiehuisje gaat van hun ouders aan de Zeeuwse kust in Zoutelande. Het liedje zorgde voor een flinke stijging van het toerisme in het Zeeuwse dorp. Daarnaast wordt het nummer nog steeds platgedraaid in de kroegen van Zeeland.

Frankfurt Oder

Zoutelande is een bewerking van het Duitse nummer Frankfurt Oder van Bosse en Anna Loos. Zanger Paskal van BLØF kreeg het nummer in handen van de Duitse grootheid Herbert Grönemeyer (bekend van Halt Mich). BLØF was gelijk enthousiast over het nummer en besloot er een Nederlandse versie van te maken. Waar het in Zoutelande gaat over een Zeeuws dorpje aan de kust, gaat het in het Duitse nummer over de ‘troosteloze’ plaats Frankfurt Oder. De keuze om voor de vertaling voor Zoutelande te kiezen was snel gemaakt: het is de thuisbasis van BLØF en vakantieoord uit de jeugd van Herbert Grönemeyer.

Video niet beschikbaar

De insteek van het Duitse en Nederlandse nummer is nagenoeg hetzelfde. Het gaat in allebei de nummers over een koppel dat overwintert op een ‘sombere’ plek maar toch blij zijn dat ze er samen van kunnen genieten. BLØF wilde graag een equivalent van de Duitse zangeres Anna Loos en kwam uiteindelijk bij de Belgische zangeres Geike Arnaert uit. Niet alleen paste de stem perfect bij die van zanger Paskal, maar zette BLØF zo ook voet aan de grond in België.