Adres Onbekend
KRO-NCRV

Dansvriend Ton Hillebrink

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Dansvriend Ton Hillebrink

“Naar mijn gevoel hebben we één van de mooiste periodes van ons leven gehad.”

De Zoekbrigade vindt de overlijdensadvertentie van Ria Hillebrink. Haar kinderen en kleinkinderen worden genoemd en dat levert nieuwe aanknopingspunten op. We krijgen een bericht binnen van een kleinzoon van Ton en Ria, Sven Hillebrink. Hij vertelt ons het verdrietige nieuws dat zijn opa is overleden. "Het is jammer dat Arie en mijn opa Ton elkaar niet meer kunnen ontmoeten..." Hij geeft de telefoon over aan zijn vader, René Hillebrink, de zoon van Ton en Ria. "Mijn vader heeft mij veel verhalen verteld over zijn danstijd." Arie is ontzettend blij om René te spreken. "Ik wil je ontzettend bedanken. Laten we samen mooie herinneringen ophalen." Beluister het hele verhaal in het fragment hieronder.

Het verhaal
Arie en zijn vriendin Rina doen in de jaren 60 fanatiek aan ballroomdansen, zelfs op wedstrijdniveau. Bij de dansschool De Jong in Amsterdam ontmoeten ze rond 1960 het stel Ton Hille(n)brink en Ria Bos. Ze raken al snel bevriend: “We lagen elkaar ontzettend, vanaf het begin zijn we met elkaar opgetrokken. Naar mijn gevoel hebben we een van de mooiste periodes van ons leven gehad, tot na ons trouwen aan toe.”

De twee stellen maken veel met elkaar mee: “We hadden regelmatig wedstrijden en dan gingen we met de hele ploeg heen en weer met een bus. We steunden elkaar, moedigden elkaar aan en gingen ergens eten op de terugweg.” Ook gaan ze vaak dagjes weg: “Vooral naar de Aalsmeerderplas. Toen we nog geen kinderen hadden. Daar is een foto van ons vieren gemaakt en tijdens hun 25-jarig huwelijksjubileum hebben wij daar een vergroting van als cadeau gegeven. Dat werd geweldig leuk ontvangen!”

Alsof het zo heeft moeten zijn, raken beide echtgenotes tegelijkertijd in verwachting van hun eerste dochters. “We hebben nog gedanst tot een maand of vier, vijf later. Daarna moesten we noodgedwongen stoppen vanwege een te dikke buik.”

Ondanks de hechte vriendschap verliest het viertal toch het contact. “Ton en Ria verhuisde rond 1967 naar Elst, omdat Ton een baan kreeg in de nieuwe Nutsfabriek. Daar is hun tweede kind, een zoon, geboren rond 1970. We hielden natuurlijk wel contact na hun verhuizing en we zijn ook regelmatig daar geweest. Maar mijn vrouw vond dat als je een paar keer bij iemand op visite bent geweest en ze komen daarna niet bij jou langs, dan hoeft het niet meer. Dus toen is het verwaterd.”

Op het huwelijksjubileum van Ton en Ria in 1988 zien de vrienden elkaar voor het laatst. Nu zou Arie graag willen weten hoe het met Ton gaat. “Jaren geleden heb ik vernomen dat Ria is overleden. Dat vond ik heel erg. Enkele jaren geleden is mijn vrouw Rina ook overleden. We waren echt een heel hecht team, het is jammer dat het we het contact verloren zijn… Ik hoop zo dat het lukt!”

Aanknopingspunten
* Ton Hille(n)brink
* geboren rond 1940
* hij komt uit Amsterdam
* was getrouwd met Ria, vermoedelijk heette zij Bos van achteren
* ze woonden samen aan de Mauritskade, twee hoog in de jaren 60
* Ria was ook afkomstig uit Amsterdam
* Ton en Ria hadden allebei meerdere broers en zussen
* familie van Ton of Ria woonde aan de Jacob van Lennepkade, Amsterdam in de jaren 60
* Ton en Ria deden op wedstrijdniveau aan Ballroomdansen
* ze dansten o.a. bij dansschool De Jong in Amsterdam en wonnen meerdere prijzen
* Ton en Ria kregen een dochter en een zoon
* hun dochter is geboren begin april 1965 in Amsterdam
* hun zoon is rond 1970 geboren in Elst
* Ton werkte bij de Marsfabrieken in Amsterdam
* later ging hij werken bij de Nutsfabrieken in Elst, Gelderland
* het gezin verhuisde rond 1967 naar Elst
* Ton was jarenlang dansleraar in Elst bij een soort buurthuis
* Ton was 1.80 meter lang en had zwart haar
* Ria was nog iets langer en was volslank
* Ria zou een aantal jaren geleden overleden zijn

button arrow
button arrow
foto: Arie van der Laan

Dansvriend Ton Hillebrink