Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vervolg: Jantineke zocht vriendin Jacqueline Copoolse

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Vervolg: Jantineke zocht vriendin Jacqueline Copoolse

“Ik heb haar altijd een beetje als een zusje beschouwd...”

Een pijnlijk einde van de uitzending vorige week. Toch is er reden om op Jantineke's verhaal terug te komen. Jacqueline blijkt toch van gedachten te zijn veranderd: "Ik vind het vervelend dat ik zo'n verdriet heb gedaan. Ik wil toch graag je adres hebben, zodat ik je eens een kaartje kan sturen. Of als je liever wilt bellen, kan dat ook?" Beluister het verrassende tweede gesprek tussen Jantineke en Jacqueline in het fragment hieronder.

Tijdens de uitzending
Het lukt al gauw om met de zwager van Jacqueline in contact te komen. Op de valreep komt ze voor Jantineke op de telefoon. Helaas wil ze niet meer met haar verleden worden geconfronteerd en besluit ze het hierbij te laten. Desondanks blijft Jantineke positief: "Ik heb in ieder geval je stem weer even gehoord..."

Het verhaal
Tijdens een jongerengroepsreis naar Oostenrijk ontmoet Jantineke de aardige Jacqueline Copoolse: “Vanuit ons hotel ondernamen we van alles: bergbeklimmen, steden bezoeken. We hadden gelijk een emotionele klik en herkenningspunten in onze thuissituatie.” Ook na de vakantie houden Jantineke en Jacqueline contact, vooral per brief en telefoon. “Zij woonde toen samen met haar vriend in Elim en ik woonde in Huizen. Dat is twee uur met de auto, destijds een hele wereldreis. Maar ik ging er af en toe wel heen met mijn autootje hoor! Ze is uiteindelijk ook met deze vriend getrouwd. Hij was predikant in Elim en ze woonden in de pastoriewoning.”

Maar dan slaat het noodlot toe in het leven van Jacqueline: “Er was niet echt een breuk tussen ons, maar het kwam er gewoon even niet van om erheen te gaan. En toen overleed haar man heel plotseling. Daar stond ze dan, alleen met drie kinderen... Ik kon er wel voor haar zijn gelukkig. Niet dagelijks, maar wel via telefoongesprekken en brieven. Zij is toen met de kinderen naar Apeldoorn verhuisd, omdat ze uit de pastoriewoning moesten. Maar op een gegeven moment kwamen mijn brieven aan haar adres daar retour. Misschien is zij verhuisd en vergeten om het door te geven?”

Toch denkt ze nog altijd aan Jacqueline: “Ik heb nog altijd een pasfoto van haar in mijn portemonnee zitten! Emotioneel voel ik me nog steeds erg met haar verbonden. Ik zou haar willen zeggen dat ik haar ontzettend gemist heb. In leuke en minder leuke situaties vond ik het fijn om dingen met haar te kunnen delen. Ik heb haar altijd een beetje als een zusje beschouwd.”

Aanknopingspunten:
* Jacqueline Copoolse en Coppoolse
* geboren in rond 1950
* ze was getrouwd met meneer Jongbloed, vermoedelijk heette hij Pieter Izak
* hij was predikant in Elim in de jaren 70
* daar woonden ze in de pastoriewoning naast de kerk
* ze hadden samen drie kinderen: Peter (*1974), Hanneke (*1977) en René (*1979)
* haar man is plotseling overleden
* daarna is Jacqueline met de kinderen naar Apeldoorn verhuisd
* laatst bekende adres daar: Voltairestraat
* Jacqueline was lang en slank, had halflang donker krullend haar en droeg een bril

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend
Jantineke in de studio

Vriendin Jacqueline Copoolse

Vriendin Jacqueline Copoolse