Adres Onbekend
KRO-NCRV

halfbroer Jan van Stekelenburgh

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. halfbroer Jan van Stekelenburgh

“Ik vind het heel leuk en heel spannend!”

Goed nieuws voor Tedje en haar neef Klaas. We vinden de dochter van Jan, Doenja. Jan heeft altijd geweten dat hij nog een halfzus moet hebben. "En nu opeens komt Tedje uit de hoge hoed en ik vind het ontzettend leuk." Beluister het verhaal in het fragment hieronder.

Het verhaal
Tedje’s halfbroer Jan van Stekelenburgh is geboren in Utrecht en door versnipperde familiebanden zijn halfzus Tedje en hij nooit met elkaar in contact gekomen. Tedje en Jan delen dezelfde vader: Jan van Stekelenburgh senior, maar ze hebben niet dezelfde moeder. Na de scheiding van Jans ouders vestigen Jan en zijn moeder zich in Utrecht. Zijn vader hertrouwt in 1952 in Gilze met Tinne Smit Roeters en samen krijgen zij drie kinderen: Tedje, Ferdinand en Hannie.

Tedje is pas sinds enkele jaren op de hoogte van het feit dat zij een halfbroer heeft. "Ik was niet zo bezig met mijn familiegeschiedenis." Kort geleden komt Tedje achter het bestaan van haar neef Klaas. “Ik vond dat heel leuk en sinds ik contact met Klaas heb, lijkt het me ook wel leuk om mijn halfbroer eens te ontmoeten.” De reden dat zij nooit van het bestaan van Jan maar ook Klaas weet, is dat er vroeger in haar jeugd niet veel over familie wordt gesproken. “Dit kwam deels door de oorlog, maar ook doordat mijn vader een heel nieuw leven was begonnen en er niet werd gesproken over zijn vorige leven.”

Tedje hoopt nu op informatie over haar halfbroer. “Ik vind het heel leuk, heel spannend. Ik vond het ook zó leuk dat mijn neef Klaas opeens voor mijn neus stond een paar weken terug! Heel leuk. Ik hoop dat ik dat ook met Jan kan hebben."

Aanknopingspunten:
* halfbroer Jan Hendrikus (roepnaam Jan) van Stekelenburgh
* hij is geboren in augustus 1942 in Utrecht
* zijn vader is Johannes Hendrikus van Stekelenburgh sr. (*1909, 1967)
* zijn moeder is Anthonia Everdina Pouw (*1910)
* Jan sr. en Anthonia zijn in 1935 te Utrecht getrouwd en in 1945 te Utrecht gescheiden
* Jan en zijn moeder Anthonia vertrokken rond 1948 terug naar Utrecht
* Jan is in oktober 1967 te Utrecht getrouwd met Alida Woutertje (roepnaam Ida) Nagtegaal
* Ida Nagtegaal is geboren in december 1947 te Utrecht
* Ida Nagtegaal is een dochter van Jan Nagtegaal (*1922) en Woutertje Verbaan
* Jan en Ida kregen een zoon en een dochter
* vermoedelijk zijn ze in de jaren 70 naar Engeland verhuisd
* de familie van Johannes Hendrikus van Stekelenburgh sr. heeft o.a. in Driebergen-Rijsenburg, Gilze en Rijen en Leersum gewoond.

Halfbroer Jan van Stekelenburgh