Alles over kunstenaar en verzetsman Wim ten Broek
- Nieuws
- Alles over kunstenaar en verzetsman Wim ten Broek
Tijdens de uitzending
Er stromen heel veel reacties binnen over Wim ten Broek. Zo heeft Jopie uit Goor een schilderij van Wim aan de muur hangen, zij komt aan de lijn en vertelt ons alles wat ze weet over Wim! Herma bericht ons ook, haar vader heeft Wim gekend en ook zij heeft een schilderij van hem. Herma verrast Esther en Dawn in de uitzending met het schilderij van Wim uit 1948! Beluister het fragment hieronder.
Het verhaal
Als een rasechte en kleurrijke Amsterdammer omschrijft Esther de graficus, kunstschilder en verzetsman die haar al twee jaar bezighoudt. “Zo lang zijn mijn vriendin Dawn en ik al bezig met het schrijven over en onderzoek doen naar het leven van Wim ten Broek. We zijn namelijk bang dat zijn naam langzaam in de vergetelheid raakt. Wim wordt voor het eerst bekend door de poster die hij in 1936 maakt voor de Holland Amerika Lijn. In oorlogstijd zet hij zijn kunst in voor het verzet, zo maakte hij in de oorlogsjaren vooral vervalsingen. En dat is ook niet verwonderlijk: hij was opgeleid als graficus. Hij werkte als kunstschilder voor de oorlog en maakte prachtige werken. Ik ben erachter gekomen dat hij de beste was in het maken van vervalste paspoorten in de oorlogsjaren. Dat sprak mij aan. Ik wilde daar meer over weten en ben toen volledig in zijn leven gedoken."
"Wim was een echte Amsterdammer, die in Goor ging wonen met zijn Amsterdamse humor. Hij werd niet opgeroepen voor Arbeitseinsatz, omdat hij al boven de 35 jaar was toen de oorlog uitbrak. Hij kon daarom zijn werk voortzetten als kunstschilder. Hij deed veel voor joodse mensen, maar ook voor bijvoorbeeld de treinstakers uit 1944. Wim kwam al vroeg in de oorlog in het verzet. Zijn beste vriend van de academie was de joodse Lex Hoorn, die getrouwd was met Jos Wibaut. Als Wim vanuit Twente naar Amsterdam ging, ging hij bij hen op bezoek. Jos Wibaut zat al snel in het verzet, die ging daar vol voor. Ik denk, maar dit is een aanname, dat háár man als kunstenaar betrokken werd bij vervalsingen. En zo kwam Wim er denk ik ook bij. Hij was er ongelooflijk goed in. Er was nogal verschil in die vervalsingen. Sommige mensen deden het even snel hapsnap, maar Wim was pietje precies. Niet van echt te onderscheiden."
Voor Esther bestaat het onderzoek naar het leven van Wim vooral uit sprokkelwerk. "Ik ben onder andere nog op zoek naar mensen die een door hem gemaakt vervalst persoonsbewijs hebben gekregen. Maar ook naar mensen die iets weten over zijn verzetswerk of die bijvoorbeeld nog een kunstwerk van hem thuis hebben hangen. We hebben steeds kleine stukjes bij elkaar gelegd, maat het is niet genoeg voor een biografie. Dus we hebben gekozen voor een historische roman. Maar we blijven zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke verhaal, dat we in diverse bronnen hebben gevonden. We hebben ook familie van hem gevonden: de dochter van zijn tweelingbroer en kleinkinderen! Maar... dat leverde niets op."
"Het boek wordt echt een eerbetoon aan zijn verzetswerk, aan zijn kunst. Daar gaan we voor. Hij maakte veel grappen die net op het randje waren, zo blijkt. Echt van die Amsterdamse humor. Dat vind ik intrigerend.”
Aanknopingspunten:
* meer informatie over Willem Frederik (Wim) ten Broek
* geboren in januari 1905 en overleden in december 1993
* hij was graficus en kunstschilder en werd bekend door de poster die hij in 1936 voor de Holland Amerika Lijn ontwierp
* Cornelia Hendrika de Ridder was zijn vrouw
* ze kregen geen kinderen
* Wim ging naar de kunstacademie met o.a Lex Hoorn
* Lex Hoorn was getrouwd met Jos Wibaut
* Wim ten Broek was een Amsterdammer, maar verhuisde in 1940 naar Goor (Twente) en had een tweede huis in Amsterdam
* hij was tijdens de oorlog actief in het verzet