Adres Onbekend
KRO-NCRV

Moeders eerste liefde Jacob Burger

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeders eerste liefde Jacob Burger

"Ik hield van hem en hij hield van mij, we wilden het allebei zo graag!"

Tijdens de uitzending
Via de camping die dichtbij het oude adres van Jacob staat komen we verder. Jacob zou verhuist zijn naar Harderwijk en zou twee zonen hebben gekregen. Maar dan probeert iemand in contact met ons te komen... het is de schoondochter van Jacob Burger! Alles klopt en Jacob leeft nog! Jacob vindt het heel bijzonder en verrast Elena in de studio, een mooi moment. Net op tijd voor het vertrek van Elena naar Chili. Beluister het fragment hieronder en bekijk de video hieronder voor de ontmoeting.

Het verhaal
Volgende week emigreert Elena, de moeder van Pamela, naar haar geboorteland Chili. Voordat Elena verhuist hoopt Pamela nog op één ding: de eerste liefde van haar moeder. Jacob Johannes Burger. "Tijdens het opruimen en inpakken kwam mijn moeder brieven tegen van haar eerste liefde Jacob Johannes Burger. Ik heb ze gelezen en de brieven hebben mij echt geraakt. Hij sprak heel veel liefde uit naar haar, je leest dat Jacob heel graag samen met mijn moeder wilde zijn."

De Nederlandse Jacob is scheepsjongen en vaart in de jaren 60 een aantal keer naar Chili, waar hij Elena ontmoet. Er bloeit iets heel moois op tussen de twee. "Het was een spannend avontuur, ik hield van hem en hij hield van mij. We wilden het allebei zo graag," vertelt Elena.

Jacob ontmoet Elena’s familie in Chili en zijn ouders maken in Elburg ook een kamertje klaar voor zijn Chileense liefde. “Ze was daar volgens mij zeer welkom.” Toch blijkt de relatie uitzichtloos. "Jacob maakte het uit en dat heeft mijn moeder helemaal gebroken. Mijn moeder moest voor het kindje van haar tante zorgen, dus ze kon niet naar Nederland komen. Een halfjaar na de breuk tussen Jacob en Elena overleed het kindje. Het was een enorm trauma voor mijn moeder, dus daardoor heeft ze hem nooit meer bericht."

Toch woont Elena inmiddels al 54 jaar in Nederland. "Vijf jaar na Jacob ontmoette mijn moeder een andere Nederlandse man, dat is mijn vader. Hij is in 2016 overleden. Eigenlijk is het bizar dat ze tóch in Nederland is beland." Zouden Jacob en Elena elkaar nog één keer kunnen ontmoeten voor haar vertrek naar Chili?

Aanknopingspunten:
* Jacob Johannes Burger
* is geboren in december 1939
* had een jongere broer: Hans
* Hans is geboren in maart 1947
* het gezin Burger woonde op de Olthuisstraat in Elburg
* Jacob was scheepsman en ging begin jaren 60 naar een aantal keer naar Valparaíso in Chili
* Jacob heeft onder andere gevaren op het schil ‘Hagno’

Ontmoeting Elena en Jacob

Video niet beschikbaar

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Jacob Burger